Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ryskt militärflyg utanför Malmö

Minst ett ryskt militärflygplan cirkulerade i luftrummet mellan Malmö och Bornholm i går, fredag, bekräftar danska försvarsmakten.

– Den danska avvisningsberedskapen har identifierat militärt ryskt flyg i området. Jag vill inte säga vilket slags plan det var eller om det ett eller flera, Jesper Duevang Rasmussen, örlogskapten och vakthavande pressofficer vid Danmarks högsta militärkommando.

DN avslöjade tidigare i dag att ett passagerarplan var nära att kollidera med en främmande makts militärflyg. Tidpunkten, fredag förmiddag, stämmer överens med det danska flygvapnets iakttagelser, men Jesper Duevang Rasmussen kan inte bekräfta att ett passagerarplan var nära att kollidera med något militärplan de identifierat.

Uppgifter till DN pekar dock på att ett militärt flygplan utan transponder igång – därmed osynligt på vanlig flygradar – var klart under gränsen i den separationsbestämmelse som reglerar minsta tillåtna avstånd mellan två luftfarkoster.

– Det var molnigt i luften så piloterna hade inte ens haft möjlighet att upptäcka varandra om vi inte hade upptäckt dem. Incidenten innebar helt klart en risk för kollision, det kunde ha gått illa, och det är så klart oroande, säger Daniel Josefsson, jaktledare på stridsledningscentralen i Luleå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.