Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ryskt spionfartyg nära Sverige

Ryska spionfartyget ”Fjodor Golovin” har på plats utmed svenska Östersjökusten följt den internationella marinövningen ”Northern coasts”, skriver Svenska Dagbladet i sin nätupplaga.

– Från svensk sida har vi inte sett det här beteendet från Ryssland med signalspaningsfartyg väster om Gotland sedan det kalla kriget, säger marininspektören och konteramiralen Jan Thörnqvist till tidningen.

Sverige har stått värd för övningen som inleddes den 9 september med aktiviteter vid Hanöbukten utanför Blekingekusten. Redan då fanns den ryska signalspanaren på plats.

Efterhand har övningarna, där marina enheter från 13 EU- och Natoländer deltagit, flyttat norröver.

Svenska Dagbladet fångade fartyget på bild när det låg i vattnen mellan Gotland och fastlandet.

”Fjodor Golovin” har hela tiden befunnit sig på internationellt vatten. Agerandet har trots det väckt uppmärksamhet.

– Det ryska rekognosceringsfartyget seglade längs Sveriges kust, mellan svenska fastlandet och Gotland och betedde sig på ett sätt som vi inte sett sedan det kalla kriget, säger Eero Rebo, biträdande estnisk stabschef.

Svenska försvaret vill tona ner det dramatiska i det som skett – man påpekar att även andra länder än Ryssland ägnar sig åt signalspaning. Faktum är att det svenska obeväpnade signalspaningsfartyget ”Orion” inte sällan ligger på internationellt vatten utanför ryska enklaven Kaliningrad i södra Östersjön, ett agerande som från rysk sida ses som ”väl offensivt”, skriver tidningen som citerar en källa med insyn i underrättelseinhämtning.

När övningen avslutades på fredagen stävade ”Fjodor Golovin” söderut, troligen med kurs mot Kaliningrad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.