Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ryss häktad för inblandning i mordförsök på imam

Tingsrätten i Östersund.
Tingsrätten i Östersund. Other: Robert Henriksson/TT

En 37-årig ryss har häktats in sin frånvaro för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund. Åklagaren ska eventuellt begära honom utlämnad, rapporterar SVT Nyheter.

Obid Nazarov sköts i huvudet 2012, men överlevde. Han är i dag mycket svårt handikappad efter attentatet.

Hovrätten skärpte nyligen straffet till livstids fängelse för den så kallade torpeden som låg bakom mordförsöket. Och på fredagen hölls häktningsförhandlingar i Östersund mot en 37-årig ryss som misstänks för anstiftan av försök till mord.

Åklagaren var tvungen att häkta 37-åringen för att ha möjlighet att begära honom utlämnad från Ryssland.

– För att kunna agera överhuvudtaget så måste jag få honom häktad i sin frånvaro, så får vi se dels om de ryska passhandlingarna som han tydligen har, om de är äkta. Och om han befinner sig i Ryssland – gör han det blir det svårt att få honom till Sverige, säger chefsåklagare Krister Petersson, internationella åklagarkammaren i Stockholm, till SVT Nyheter.

Polisen har konstaterat att ryssen och torpeden haft återkommande kontakt via telefon. Ryssen har även satt in pengar på torpedens kontokort vid flera tillfällen.

37-åringen har funnits med som en röd tråd i de fyra rättegångar som hållits om mordförsöket. Han figurerar även under ett annat namn.

Ryssen misstänks även för anstiftan till mord på en uzbekisk dissident i Turkiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.