Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 07:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ryssland-forbjuder-svenska-adoptioner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ryssland förbjuder svenska adoptioner

Ryssland tillåter inte längre svenska par att adoptera från Ryssland. Anledningen är att Sverige tillåter enkönade äktenskap, skriver SVT.

Förbudet gäller inte bara för svenska par. Inga personer i länder som tillåter samkönade äktenskap får adoptera från Ryssland, om inte länderna upprättar ett särskilt avtal som garanterar att homosexuella par inte får adoptera ryska barn. Nu vill ryska myndigheter att Sverige ska skriva på ett sådant avtal.  Förhandlingar inleds nu på torsdagen, skriver svt.se.

Utbildnings- och vetenskapsministeriet är den ryska myndighet som ansvarar för internationella adoptioner av ryska barn. SVT rapporterar att myndigheten under onsdagen hade en konferens där de bekräftade att inga barn adopteras till Sverige för närvarande.

– Eftersom Sverige erkänner enkönade par och den ryska högsta domstols rekommendation är att inte låta sådana länder adoptera, sker inga adoptioner till Sverige just nu, sa Irina Romanova, representant för Utbildnings- och vetenskapsministeriet till SVT.

I juni röstade ryska Duman igenom en lag som förbjöd homosexuella i utlandet att adoptera barn från Ryssland. Stoppet har inneburit att antalet adoptioner från Ryssland till andra länder har minskat kraftigt. Stoppet gäller även processer som redan hade påbörjats innan lagen trädde i kraft

– Ja, det är en svår situation, men vi ska försöka lösa det problemet tillsammans med de svenska myndigheterna, säger Irina Romanova till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.