Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ryssland inleder ny robotövning i Östersjön

Ryska Iskander-robotar utanför Moskva 2015.
Ryska Iskander-robotar utanför Moskva 2015. Foto: Sergej Karpukhin/Reuters

Ryssland har på nytt avlyst en zon strax söder om Karlskrona för en ny robotövning. Beskedet kommer kort efter den förra övningen den 4–6 april, som blev hårt kritiserad.

– Avlysningen är den 19 april, säger Erik Wildenstam vid Luftfartsverket.

Återigen har ett område i Östersjön strax utanför svenskt territorium avlysts för att Ryssland ska genomföra en robotövning. Övningen kommer att genomföras under den kommande veckan och beskrivs som en ”Russian naval exercise”, en övning för den ryska flottan, uppger Luftfartsverket för DN. 

– Avlysningen är den 19 april från marken och upp till 61.000 fot, säger Erik Wildenstam, flygledare och incidentutredare vid Luftfartsverket. 

DN har tagit del av den begäran om avlysning som Ryssland har skickat till Sverige. I denna begäran står det att den gäller från klockan 10 till klockan 22, svensk tid, den 19 april. Det står också specificerat att det gäller ”rocket test firings”. 

Gäller detta samma område som skedde vid förra veckans övning?

– Ja, det gör det. Det är ett område som ligger öster om Bornholm, säger han och lägger till att det aktuella området är på internationellt vatten.

Övningen blir en upprepning av en liknande avlysning under förra veckan. I slutet av mars kom beskedet att Ryssland hade avlyst ett område i Östersjön, nära både svenskt och danskt territorium, för att genomföra en robotövning. Området ligger på internationellt vatten, men ligger inom den del av Östersjön där Sverige har ansvar för flygsäkerheten. Det innebär formellt att ”Sweden FIR”, det vill säga Sveriges flyginformationsregion, var direkt berörd, vilket DN rapporterade om.

– Jag har aldrig tidigare sett en annan nation genomföra skjutningar i svenskt FIR förutom vid samövning med Sverige, skrev då försvarsbloggen Wiseman, som drivs av överstelöjtnant Carl Bergqvist, på Twitter.

Den då aktuella övningen genomfördes också mellan den 4 och den 6 april och kritiserades för att ha genomförts mycket nära Sverige. 

– Det kan mycket väl röra sig om en politisk markering från Rysslands sida, sade då analytikern Fredrik Westerlund vid FOI till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.