Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Ryssland kan lämna besättningen att dö”

Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan.
Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan. Other: Rickard Kilström/Försvarshögskolan

Om Ryssland har en ubåt i svenska skärgården är målet att se till att ingen hittar farkosten. ”Det betyder att besättningen får dö eller ta sig ur på egen hand”, säger Tomas Ries på Försvarshögskolan.

Enligt signalspaningsuppgifter till Svenska Dagbladet tyder mycket på att det är en rysk miniubåt som Försvarsmakten jagar i Stockholms skärgård.

Tomas Ries, som forskar om rysk militär i nordiska områden, anser att uppgifterna är trovärdiga.

– Allt tyder på att det är en rysk undervattensfarkost som Försvarsmakten söker efter, säger han till Dagens Nyheter.

Den ryska Östersjöflottan har tillgång till miniubåtar, som kan vara så små som tre till sex meter långa med endast en till tre besättningsmän. Vanligtvis transporteras de av ett moderfartyg.

– Ubåtarna kan åka i väg några timmar eller någon dag innan de återvänder till fartyget. Under kalla kriget hade fartygen luckor som kunde släppa ut ubåtarna under vattenytan. Vissa ubåtar hade larvfötter och kunde krypa fram på havsbottnen, säger Tomas Ries.

Hur länge kan besättningen klara sig om ubåten är skadad?

– Det beror på vad för slags skada och vad för slags ubåt det är. Om det är en rimligt stor ubåt kan den kanske ligga kvar ett tag, men om det är en mycket liten ubåt har den mindre luft och ström.

Hur kommer Ryssland att agera om det finns en rysk ubåt i Stockholms skärgård?

– Ryssarnas viktigaste mål är att se till att ingen hittar det här objektet. Det betyder att besättningen får dö eller ta sig ur ubåten på egen hand och upp på land.

Enligt Tomas Ries kan ryssarna även försöka skicka in en annan ubåt i skärgården som undsättning.

– Men det skulle vara mycket riskabelt. Det är kanske det Försvarsmakten försöker göra, att se till att ingen tar sig in skärgården och undsätter ubåten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.