Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Ryssland vinnare på beslutet om Gotland”

ÖB Micael Bydén möter media på Tofta skjutfält på Gotland.
ÖB Micael Bydén möter media på Tofta skjutfält på Gotland. Foto: Sören Andersson / TT

Gotland ska åter få permanent militär närvaro. Försvarsministern pekar specifikt ut Rysslands agerande som orsak till beslutet, men just Ryssland är en stor vinnare på det, enligt Peter Mattsson, forskare på Försvarshögskolan.

– Ryssland är nog mest förvånade över att vi under så många år inte har haft militär på Gotland. Jag tror att detta har en positiv effekt för Ryssland för att det ger en bättre stabilitet i regionen. Om någon annan, i synnerhet Ryssland, satte sig där skulle balansen rubbas betydligt och hota även Baltikum och Natos verksamhet där, säger Peter Mattson som leder lärosätets Rysslandsprojekt.

Läs mer: Trupp permanentas på Gotland

Han tycker att överbefälhavare Micael Bydéns order och regeringens stundande beslut ”visar att vi är beredda att försvara hela Sverige”. 150 militärer samt stridsfordon från P4 Skövde som övat på Gotland ska vara kvar och den militära närvaron kommer att byggas ut under kommande år.

– Det är viktigt att sätta substantiella resurser på Gotland. Det påverkar säkerhetsläget i hela regionen och de baltiska staterna förväntar sig detta av oss, så det är en viktig signal att vi tar vårt ansvar. Vi visar korten och jag tror verkligen att stabiliseringen som det innebär är till Rysslands fördel, säger Peter Mattsson.

Är beskeden att betrakta som substantiella?

– Det är en bra start och det viktiga är att vi finns på plats redan från början. Vi vet inte hur snabbt en konflikt kan gå och det finns inga garantier för att vi skulle kunna få över styrkor om det blev ett sådant läge. Sedan får man analysera vilka ytterligare förmågor som behövs för att få avskräckande effekt. En annan viktig sak är att ha ögon på plats och kan inhämta underrättelser från området.

Läs mer: Militär närvaro på Gotland tidigareläggs

Ett oförsvarat Gotland annekterades av Ryssland i finska krigets 1808 under konteramiral Nikolaus Bobiskos ledning. En knapp månad senare tvingade svenska flottan ryssarna till reträtt, men med händelsen drog man slutsatsen att ön bör försvaras och gradvis utvecklades Gotlands garnison med allt från kustartilleri och infanteri till luftvärn och pansartrupper. Försvarsbeslutet år 2000 innebar slutet för den.

– Jag tror ingen är stolt över att ha varit delaktig i beslutet att ta bort den militära verksamheten från Gotland, jag tror rentav att de skäms en smula. Strategiskt och säkerhetspolitiskt var det ett vansinnigt beslut som grundade sig i andra politiska målsättningar – besparingar för skattesänkningar – som försvarsområdet fick bekosta.

– Det farliga med Gotland är att avstånden är relativt korta om Ryssland skulle göra något, inte minst när det gäller helikoptrar, svävare eller så. Skulle de däremot göra något mot fastlandet eller uppe i Bottenviken så skulle de exponera sig på ett helt annat sätt, säger Peter Mattsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.