Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rysslands ambassad i Stockholm angriper SvD:s nya korrespondent

Den ryska ambassaden i Stockholm gick på lördagen till angrepp mot Svenska Dagbladets blivande korrespondent i Moskva på sin Facebooksida.

Det är SvD:s Maria Georgieva som av den ryska ambassaden pekas ut som ”hänsynslös och partisk” när det gäller rapporteringen kring nedskjutningen av det malaysiska passagerarflygplanet MH17 över Ukraina den 17 juli 2014.

Enligt inlägget på ambassadens Facebooksida har Georgieva bortsett från den ryska versionen av händelsen och istället litat till medborgarrättsgrupper, sociala medier och ukrainsk säkerhetstjänst.

”Maria Georgieva godkänd som SvD:s korrespondent i Moskva (som förresten ännu inte fått en officiell ackreditering i Ryssland) pekar på ett absolut hänsynslöst och partiskt sätt ut den ryska ledningen som ansvarig för denna tragedi”, skriver ambassaden.

Ambassadens anklagelser grundar sig på en artikel i Svenska Dagbladet den 25 februari där Georgieva redovisar en rapport från den oberoende medborgarrättsgruppen Bellingcat som pekar ut den tidigare befälhavaren inom det ryska försvarsdepartementet, Arkadij Viktorovitj Bakhin, som ansvarig för nedskjutningen. Men, gruppen pekar också vidare mot Vladimir Putin.

Den ryska ambassaden kallar i sitt Facebookinlägg Bellingcat för ”den okända oberoende medborgarjournalistgruppen”. Gruppen startades i juli 2014 av den brittiska journalisten Eliot Higgins med målet att få fram undersökande journalistik med hjälp av öppen information.

En av de undersökningar som gruppen gjort handlar om nedskjutningen av MH17.

DN har sökt Maria Georgieva och varit i kontakt med UD som inte vill kommentera saken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.