Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rysslands ambassad: Svenskarna har minnesproblem

Rysslands ambassad i Sverige går i ett inlägg på Facebook till angrepp mot svenska politiker och svensk militär. ”Skyll inte på spegeln om trynet är snett.”

”Så snart svenska politiker och militärer börjar tala om Ryssland får de av någon orsak varje gång minnesproblem”, skriver ambassaden på sin Facebooksida.

Det tycks vara ett uttalande från chefen för Sveriges militära säkerhets- och underrättelsetjänsten (Must) som väckt irritation på den ryska beskickningen i Stockholm.

I en intervju i SvD i onsdags berättar Gunnar Karlsson, chef för Must, att ryska myndigheter begränsat de svenska försvarsattachéernas möjligheter till öppen underrättelseinhämtning i Ryssland.

– Arbetsförhållandena är sämre än för ett par år sedan, säger han till tidningen.

Den ryska ambassaden skriver att man i Stockholm av allt att döma glömt att det var Sveriges regering som förra året beslutade att frysa kontakterna med Ryssland på det militära området.

”Som man sår får man skörda”, skriver ambassaden. ”Som ett ryskt ordspråk säger: skyll inte på spegeln om trynet är snett”. Det senare är också mottot för Nikolaj Gogols pjäs ”Revisorn” (”Inspektionen”).

Diplomaterna på beskickningen tycks dock sträcka ut en försoningens hand mot Sverige:

”Ryska ambassadens adress är välkänd – Gjörwellsgatan 31, Stockholm”, skriver ambassaden och tillägger att man är redo att bidra till förbättrade förbindelser mellan rysk och svensk militär.

Allan Widman (FP) är ordförande i försvarsutskottet. Han säger att han alltsomoftast blir förbluffad över det språkbruk som den ryska ambassaden i Stockholm använder sig av.

– Det mest anmärkningsvärda är inte att de kommer med motdrag, utan det är språkbruket. Det är allt annat än diplomatiskt och framstår närmast som att det är ägnat åt att förolämpa och provocera. Det är ju lustigt när det sker från en ambassad som ju ändå är den officiella företrädaren för Ryssland i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.