Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rysslands-svar-vi-har-inte-krankt-svenskt-luftrum/

Sverige

Rysslands svar: ”Vi har inte kränkt svenskt luftrum”

Ryskt signalspaningsplan av typen IL-20 fotograferat nära Moskva i mars 2017. Foto: Marina Lystseva/AP

Ryska försvarsministeriet har kommenterat kränkningen av svenskt flygrum – och menar att det aldrig har hänt. Det skriver ryska statliga medier.

”Vi genomför återkommande flygningar över Östersjön”, heter det från ministeriet. 

Rätta artikel

Nyheten har blivit uppmärksammad brett i ryska medier. Rysslands försvarsministerium har gett en skriftlig kommentar som sprids av de statliga nyhetskanalerna så som nyhetsbyrån Interfax. 

Ministeriet menar att ryska stridsflygplan ”genomför återkommande flygövningar i Östersjön mellan den ryska och den kaliningradska basen”, står det i uttalandet. 

”Alla flygningar genomförs med sträng hänsyn till de internationella reglerna kring användandet av luftrum, utan att kränka andra länders gränser", skriver ministeriet i sitt uttalande enligt Interfax. 

Någon kränkning av svenskt luftrum känns man alltså inte vid. 

Det var i lördags som tre ryska flygplan kränkte svenskt luftrum söder om Blekinge. Jesper Tengroth vid svenska Försvarsmaktens högkvarter ville tidigare under torsdagen inte gå in på exakt vilka åtgärder som vidtagits mot de ryska flygen men kunde berätta att de hade möts av Jas Gripen-plan uppe i luften. 

– De ryska planen genomför en flygning över Östersjön. Söder om Karlshamn flyger de en kort stund in på svenskt territorium utan tillstånd, sade Jesper Tengroth tidigare. 

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist ser mycket allvarligt på incidenten. 

– Det är ett brott mot tillträdesförordningen och det finns internationella regelverk om att man inte ska överträda varandras gränser utan tillstånd. Av den orsaken kommer UD att ta kontakt med ryska ambassaden för att påtala detta, sa försvarsministern till DN tidigare på torsdagen.

Läs mer:  

Gripenplan sattes in mot tre ryska militärplan som kränkte Sverige

Hultqvist: Kränkning ett brott som UD tar upp med Ryssland