Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-gar-kraftigt-uppat-i-scbs-opinionsundersokning/

Svensk politik

S går kraftigt uppåt i SCB:s opinionsundersökning

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven, bägge S, under en av många pressträffar om coronakrisen.
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven, bägge S, under en av många pressträffar om coronakrisen. Foto: Sören Andersson/TT

Socialdemokraternas uppgång i opinionen bekräftas i SCB:s stora mätning. Väljarstödet i maj var 33,7 procent, en uppgång med 8,7 procentenheter sedan november. Sverigedemokraterna är nere på 17,1 medan Liberalerna rasar till 3,3 procent.

Coronakrisen har skakat om opinionen. Det har synts i DN/Ipsos återkommande mätningar under våren. Det slås också fast i Statistiska centralbyråns (SCB:s) undersökning som görs två gånger per år och är den största i sitt slag.

Den stora vinnaren är Socialdemokraterna, vars notering på 33,7 procent är den högsta hos SCB sedan partiet återerövrade statsministerposten 2014. Det är en uppgång med 5,4 procentenheter sedan valet 2018. Jämfört med förra mätningen i november ökar partiets väljarstöd med 8,7 procentenheter.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) vill ändå inte jubla över framgången.

– Det är ett exceptionellt läge som har varit och Sverige befinner sig fortfarande i kris. Jag tror att det är för tidigt att dra några politiska slutsatser av den här mätningen. Nu är det fortsatt fokus på att minska smittspridningen och att skydda svenska jobb och svensk ekonomi, säger hon.

Uppgången för S är enligt SCB en statistiskt säkerställd förändring, vilket även gäller SD:s tillbakagång sedan november. SD hade då 22,7 mot 17,1 procent i maj.

Andra partier med statistiskt säkerställda nedgångar sedan november är Centern som får 6,0 procent (–1,4), L 3,3 (-0,5) och MP 4,1 (–1,1).

Den enda säkerställda uppgången jämte S sedan SCB:s förra mätning står M för (+1,7 procentenheter). Även i DN/Ipsos mätningar under våren är det främst dessa två partier som har stärkt sitt väljarstöd. Stödet för M är i maj 20,1 procent, i nivå med valresultatet 2018.

 

 

Gunnar Strömmer, partisekreterare M.
Gunnar Strömmer, partisekreterare M. Foto: Mickan Palmqvist

Partisekreteraren Gunnar Strömmer ser en del av förklaringen till uppgången i hur Moderaterna har förhållit sig till coronakrisen.

– Vi gläds åt att vi har haft ett växande väljarstöd under en längre tid. Vi har valt den självklara vägen i en kris för landet, nämligen att lägga allt annat åt sidan och göra allt vi kan för att hjälpa till att hantera och förhoppningsvis lösa den här svåra krisen, säger Gunnar Strömmer.

SCB-mätningen bekräftar att Liberalerna har en djup svacka. Även med hänsyn taget till felmarginalen (+/- 0,5 procent) ligger L som enda parti under riksdagsspärren. 

– Det är klart att det är tungt och det har varit tungt en längre tid. Det finns bara en lösning och det är att leverera politik som ger förtroende och då måste vi lyssna på väljarna och ge svar. Det har vi inte gjort tillräckligt men vi kommer att se till att vända på det här, säger partisekreterare Juno Blom (L).

Juno Blom, partisekreterare L.
Juno Blom, partisekreterare L. Foto: Alexander Mahmoud

Förändringarna för Kristdemokraterna (väljarstöd 6,4 procent) och V (8,2) sedan november är så små att de inte är statistiskt signifikanta.

De största väljarflödena till S sedan förra mätningen kommer från de som då inte uppgav något parti (2,6 procentenheter) samt från SD (1,8). Men S har netto tagit väljare från alla andra partier utom L det senaste halvåret.  

SD har tappat lika mycket till M som till S vilket är i princip hela förklaringen till Moderaternas uppgång. 

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns partisympatier fortsätter att vara stora. Om de kvinnliga rösterna avgjorde så skulle de tre rödgröna partierna ha en egen majoritet på 53,3 procent. Däremot är den manliga dominansen stor inom SD:s väljarkår (23,1 procents väljarstöd jämfört 11,1 bland kvinnor).

Januarikvartetten (S, MP, C och L) får i mätningen 47,1 procent av väljarstödet medan M, KD och SD samlar 43,6.

 

Läs mer: Så tycker väljarna att samhället har hanterat coronakrisen 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt