Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-i-malmo-ber-om-ursakt-for-ramsa-om-krossa-sionismen/

Sverige

S i Malmö ber om ursäkt för ramsa om ”krossa sionismen”

Inrikesminister Mikael Damberg, Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och Joakim Sandell (S) sjunger internationalen på scen i Folkets park vid Socialdemokraternas första majfirande i Malmö 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

SSU-demonstranterna i Malmö som skanderade ”krossa sionismen” kritiserades för att använda sig av ord som tolkas som antisemitiskt.

Nu har Socialdemokraterna i Malmö bett Judiska församlingen om ursäkt.

– Ramsan hör inte på något sätt hemma i våra demonstrationer, säger Joakim Sandell, ordförande för Malmös socialdemokrater.

Rätta artikel

Socialdemokraterna och SSU har mött hård kritik sedan första maj, då SSU-demonstranter i Malmö skanderat ”Leve Palestina och krossa sionismen”. 

Joakim Sandell, ordförande för Malmös socialdemokrater, har hört av sig till Judiska församlingen och framfört en officiell ursäkt från Socialdemokraterna.

– Jag ber förutsättningslöst om ursäkt för den ramsan, säger Joakim Sandell och påpekar att man måste vara väldigt tydlig med att Israelkritik riktas mot den israeliska regeringen och inte mot en etnisk grupp.

Företrädare för SSU Malmö och SSU Skåne menar att kritiker missförstått ramsan och att den handlar om kritik mot Israels politik, inte om att vara emot Israel eller det judiska folket. SSU Malmö och SSU Skåne har sedan sagt att man inte ska använda sig av ramsan framöver.

”Vi är ledsna över att de judiska församlingarna och dess medlemmar tagit illa vid sig. Vi kommer därför inte sjunga denna ramsa mer. Vidare kommer SSU Skåne att uttrycka vår solidaritet med Palestina och kritik mot Israels orättfärdiga ockupation på andra sätt”, skriver SSU Skånes ordförande Electra Ververidis och SSU Malmö på Facebook.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, är en annan som offentligt har kritiserat SSU.

– Menar man att man är emot ockupation eller bosättningar på ockuperat område, då är det det man ska säga. Vill man ha en tvåstatslösning med Israel och ett självständigt Palestina, då är det det man ska säga, säger hon.

– Enligt SSU:arna så menar de att de vill se ett fritt och självständigt Palestina, att man är emot bosättningar på ockuperad mark. Men det är helt uppenbart att ramsan tolkas antisemitiskt. Uppfattas begreppet antisemitiskt ska det inte användas. Punkt. 

Kritik har kommit från olika håll. Svenska kommittén mot antisemitism skriver på sin hemsida att uttrycket ”krossa sionismen” uppfattas som en antisemitisk idé om att utplåna staten Israel:

”Kritik av Israels politik är lika legitim som kritik av andra staters politik, och det finns ett otal sätt att ge uttryck för en sådan kritik. Men när det talas om att 'krossa sionismen' handlar det inte sällan om något annat: ett förnekande av Israels existensrätt och en önskan om att staten ska upphävas eller just 'krossas'.”

En privatperson har efter ramsan polisanmält SSU för hets mot folkgrupp.

Erik Helmerson: SSU kunde lika gärna ha skanderat om n*gerbollar