Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

S kastar in Wallström i spurten

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: TT

Här är Socialdemokraternas trumfkort i valspurten – Margot Wallström.

Den tidigare EU-kommissionären valtalar i morgon ­tillsammans med S-ledaren Stefan Löfven i Göteborg.

Margot Wallström har inte haft någon högprofilerad roll i partiets valrörelser på många år. Men nu gör hon comeback på allvar. DN kan i dag berätta att hon i morgon valtalar i Göteborg tillsammans med partiledaren Stefan Löfven.

– Jag är lite ringrostig, men borde vara uppe på banan ganska snabbt, säger hon.

Den tidigare EU-kommissionären kommer att lyfta miljö- och klimatfrågan i slutspurten men oroas också över växande skillnader både i Sverige och EU.

– Jag har känt mer och mer att jag har ett ansvar nu när jag har barnbarn. Jag måste faktiskt göra en insats så att vi inte ska leva i ett samhälle där man känner alltings pris men ingentings värde, säger Margot Wallström.

S-ledaren Stefan Löfven hoppas att Margot Wallströms inhopp ska ge Socialdemokraterna en extra skjuts i valrörelsens slutskede.

– Det är självklart jättejättebra. Margot är en duktig och erfaren politiker. Det har stor betydelse att visa att hon är engagerad i EU-parlamentsvalet. Det har betydelse för valdeltagandet och självfallet också för vårt parti.

I samtliga EU-val har Socialdemokraterna tappat jämfört med föregående val. Stefan Löfven hoppas vända trenden denna gång.

– Jag märker när man är ute och knackar dörr och pratar med folk att det finns en större förståelse för att man ska rösta. Jag tycker mig möta en mer positiv valmanskår överlag, säger han.

Margot Wallström som har tjuv­startat med valmöten i Köping, Östersund och Eskilstuna kommer att ha ett hektiskt schema de sista dagarna. Hon svarar undvikande på frågan om comebacken fortsätter även efter riksdagsvalet i september.

– Jag har fått tillbaka lusten till politiken, jag tycker att det är roligt med Stefan och den kraft och energi som finns i partiet just nu. Det är roligt igen att vara med. Nu ska vi först se till att vinna valet, sen får vi se vad som händer, säger Margot Wallström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.