Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

S kommunalråd: Tiggarna transporteras i BMW

Lennart Holmlund, s-kommunalråd i Umeå sedan 1994, har väckt reaktioner på Twitter. Politikern skriver att rumänska tiggare ”transporteras ut i fina Mercedes och BMW”. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin underkänner partikamratens verklighetsbeskrivning.

”Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile (sic)”, skriver Holmlund på den blogg han har på Västerbottens-Kurirens webbsida.

Lennart Holmlund, ordförande i kommunstyrelsen, spekulerar om tiggeriet i Umeå är organiserat och vem som i sådana fall ligger bakom verksamheten. Han tvivlar på att de som utger sig för att vara handikappade verkligen är det. Den bilden får han också bekräftad av ”vakter som är anonymt klädda”.

Tiggarna transporteras ut ”i fina Mercedes och BMW”, skriver Holmlund. Själv kör han Kia Venga, en sydkoreansk bil i Golfklassen, sedan sommaren 2011.

Det är illa, skriver Holmlund, om det är fattiga människor från Rumänien som utnyttjas.

På Twitter beskylls kommunalrådet bland annat för att sprida rasistiska myter om tiggare.

DN har sökt Lennart Holmlund för en kommentar.

Partisekreterare Carin Jämtin vill inte närmare utveckla hur hon ser på partivännen Holmlunds uppfattningar, så som de uttrycks i bloggen. I ett sms till DN säger hon dock:

”Den här verklighetsbeskrivningen är inget som partiet eller någon av de som arbetar med dessa frågor delar”,

Carina Nilsson (S) är vice ordförande i Umeå kommunfullmäktige. Hon menar att ”inlägget får stå för Lennart”.

– Jag vet inte om det är sant, det han hävdar. Jag vet varken bu eller bä, säger hon till DN.

Mattias Larsson, Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, kallar Holmlunds utspel för ”en skandal”:

”Han sprider fördomar och ogrundade anklagelser på ett helt oacceptabelt sätt. Personligen är jag orolig för att den här typen av uttalanden kan bidra till att spä på främlingsfientligheten”, säger Larsson till Västerbottens-Kuriren i ett pressmedelande.

Och tillägger:

Som Europas kulturhuvudstad måste vi i Umeå bemöta alla våra besökare på ett värdigt sätt. Och det oavsett om de är välbeställda, som Lennart Holmlund, eller om de är socialt utsatta.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.