Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

S-krav: Romson får inte ersätta Löfven

Åsa Romson (MP) är vice statsminister men S-ledningen har sett till att hon inte får ta Stefan Löfvens plats om han skulle vara sjuk.
Åsa Romson (MP) är vice statsminister men S-ledningen har sett till att hon inte får ta Stefan Löfvens plats om han skulle vara sjuk. Foto: Anders G Warne

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är vice statsminister – men får ändå inte hoppa in som ersättare för Stefan Löfven (S). I stället är det Margot Wallström som har den rollen i regeringen.

Enligt uppgifter till DN ville S-ledningen inte ge Romson ansvaret att leda landet i en eventuell krissituation.

– Stefan Löfven har inte utsett någon ställföreträdare. Eftersom ingen särskild ställföreträdare utsetts är det det av de tjänstgörande statsråden som har tjänstgjort längst som fullgör hans uppgifter, säger Hans Dahlgren (S), statssekreterare i statsrådsberedningen.

I den rödgröna regeringen har utrikesminister Margot Wallström varit statsråd längst tid. Därför har hon, när hon varit i tjänst och på plats i Stockholm, lett de flesta regeringssammanträden som ägt rum sedan i höstas när Stefan Löfven varit utomlands eller frånvarande av annat skäl.

Löfvens företrädare Fredrik Reinfeldt valde en annan väg. Efter de borgerliga valsegrarna 2006 och 2010 undertecknade han dokument som intygade att han utsåg det näst största borgerliga partiets ledare till ställföreträdare för statsministern.

 

Det är lite andra puckar att spela med

 

DN har läst besluten som intygar att Centerpartiets dåvarande ledare Maud Olofsson innehade uppdraget 2006 till 2010 och därefter, sedan Folkpartiet blivit näst största borgerliga parti i valet 2010, FP-ledaren Jan Björklund fram till den rödgröna valsegern i höstas.

Men när Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlade om rege­ringsposterna i höstas kom partierna överens om att Åsa Romsons identiska titel som vice statsminister enbart är representativ.

– Vi hade vid ingången till rege­ringsförhandlingarna inga propåer om att få en ställföreträdarpost. Det var viktigare för oss att få tydliga ansvarsområden och en samarbets­regering, säger Åsa Romson.

Frågan ställdes på sin spets i torsdags när Stefan Löfven efter en resa till Etiopien drabbades av akut illamående och fördes med ambulans från Arlanda till Karolinska universitetssjukhuset. Men det tog över ett dygn för statsrådsberedningen att svara på DN:s frågor i ärendet.

– Jag tror att det beror på att man vill vara väldigt noga med att säga rätt saker, säger Hans Dahlgren, som är Stefan Löfvens högst uppsatta politiska tjänsteman i rege­ringskansliet.

Men varför har inte Stefan Löfven fattat samma beslut som Fredrik Reinfeldt gjorde?

– Det kan jag inte svara på, säger Dahlgren.

DN sökte under fredagen för­gäves statsministern för en kommentar. Enligt uppgift till DN från en källa med insyn i regeringsförhandlingarna var det viktigt för Löfven när han i oktober förra året presenterade den första S-ledda regeringen med miljöpartistiska ministrar att utåt ge en signal om en jämställd regering, både för Socialdemokraterna och för Miljöpartiet. Däremot ville inte Löfven och övriga S-ledningen under några omständigheter släppa posten som ställföreträdande statsminister till MP:s kvinnliga språkrör, enligt DN:s källa.

Men Åsa Romson uppfattar ändå inte sin vice statsministerpost som avlövad jämfört med företrädarna Maud Olofsson och Jan Björklund.

– Det är lite skillnad på att gå in i en tvåpartikonstellation med ett stort och ett litet parti och att gå in i en koalitionsregering med ett stort och tre små partier. Det är lite andra puckar att spela med, säger hon.

Fakta.Statsministern utser vikarie

I regeringsformens kapitel 6 handlar paragraf 10 om ställ­företrädare till statsministern.

Statsministern kan bland övriga statsråd utse någon som ställföreträdare som vid förhinder ska fullgöra statsministerns uppgifter.

Om ingen, som är fallet sedan i oktober 2014, utsetts till ställföreträdare fullgörs statsministerns uppgifter i stället av det av de tjänstgörande statsråden som har varit statsråd längst tid. Om två eller flera har varit statsråd lika länge, har den äldste av dem företräde.

Läs mer.Stefan Löfvens sjukhusbesök

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.