Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

S kräver lagändring om barn som tystas

Åtalade föräldrar som hindrar sina barn från att vittna är ett stort problem enligt advokater och åklagare. Nu sätter Socialdemokraterna press på regeringen att ändra lagen. Samtidigt får den svenska lagstiftningen hård kritik i en rapport till FN.

På måndagen rapporterade DN om hur föräldrar som står åtalade för brott kan stoppa sina barn från att vittna mot dem. Anledningen är att alla har rätt att vägra vittna mot sina närstående. Om vittnet är väldigt ungt är det vårdnadshavaren som bestämmer.

Situationen uppstår endast när barnet själv inte är målsägande. DN beskrev flera fall där en förälder som misshandlat barnets syskon, eller andra förälder, kunnat undgå straff genom att stoppa sitt barn från att vittna.

Advokatsamfundet, åklagarmyndigheten och flera expertorgan är kritiska mot vad man anser är ett hål i lagen. Men Morgan Johansson (s), ordförande i justitieutskottet, kände inte tidigare till problematiken.

– Det här har inte varit uppe i utskottet, men det är uppenbart att den nuvarande ordningen är stötande, säger han.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg har inlett en utredning för att se hur olika domstolar och åklagare hanterar frågan. Morgan Johansson är positiv till utredningen, men vill redan nu se initiativ från regeringen.

– Jag skulle välkomna ett förslag från dem. Annars kan det bli upp till oss när hösten kommer, säger han.

Organisationen Bris lämnar i veckan sin tilläggsrapport till FN, om hur Sveriges lagstiftning lever upp till barnkonventionen. I den riktar man skarp kritik mot hur barns röster kan tystas i rättssalen.

– Barn är ofta huvudvittnen till våld i hemmet, men nu räknas de bort. Det är en tankevurpa av sällan skådat slag. Rätten att vittna eller inte handlar ju om att man ska skydda barnet. Det ska aldrig vara upp till förövaren, det är bisarrt, säger Bris generalsekreterare Kattis Ahlström.

Att stoppa barn från att vittna mot en förälder som har misshandlat en familjemedlem innebär ett övergrepp i sig, enligt Kattis Ahlström.

– Barn i våldsamma hem lever under en oerhörd press. Det ska mycket till för att de ska våga vittna. Hindrar man dem från det så mångdubblar man skadan, säger hon.

Bris vill att barn som bevittnar våld ska få en särskild företrädare som kan tillgodose deras rättigheter i rätten. Även Socialdemokraternas Morgan Johansson är positiv till idén och kallar det ”ett viktigt första steg”.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill inte ge några besked i frågan, men skriver i ett meddelande till DN att hon är positiv till att den nu utreds av åklagarmyndigheten.

”Självklart är det inte rimligt om barn förhindras att vittna av någon som är misstänkt för brott. Nu vill jag först avvakta åklagarmyndighetens slutsatser innan jag bestämmer hur vi ska gå vidare.”

Fakta. Vittna

Alla har rätt att vägra vittna mot närstående.
I fall där vittnet är väldigt ungt är det vårdnadshavaren som bestämmer även om det är denne som står åtalad för brott.
Barn som själva utsatts för brott av sin vårdnadshavare får alltid ett särskilt ombud.
Om ett barn bevittnar våld mellan två närstående kan det innebära ett hårdare straff för den som döms.
Barnet har även rätt till en särskild brottsskadeersättning, även om de själva inte blir slagna. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.