Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 07:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-och-m-eniga-ingen-extra-skatt-pa-ladvin/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

S och M eniga: Ingen extra skatt på lådvin

Flera partier på båda sidor om blockgränsen är positiva till en särskild lådvinsskatt. Men ­Socialdemokraterna och Moderaterna säger nej.

I går berättade DN att Systembolaget i ett remissvar på vårbudgeten föreslår en extra skatt på lådvin. Syftet skulle vara att ta bort den mängdrabatt man får om man köper boxvin i stället för vin på flaska. I vissa fall får man över 30 procent mer vin för pengarna.

Flera av de mindre riksdagspartiernas ledamöter i socialutskottet och skatteutskottet är positiva till förslaget.

– Vi vet att prisinstrumentet är viktigt för att hålla vinkonsumtionen nere. Då är det här ett högst rimligt förslag, säger Barbro Westerholm (FP) i socialutskottet.

Försäljningen av lådvin har ökat för varje år och står nu för mer än hälften av den totala vinförsäljningen. Samtidigt har alkoholkonsumtionen som helhet minskat med 13 procent sedan 2004.

Men enligt Folkhälsoinstitutet fördubblades andelen medelålders och äldre kvinnor som dricker vin minst två gånger i veckan mellan 2002 och 2007.

– Ur folkhälsoperspektiv finns det därför anledning att fundera på detta. Det är inte meningen att man ska vinna på att köpa mer i Systembolagets sortiment, säger Lars Gustafsson (KD), ledamot i skatteutskottet.

Även de mindre rödgröna partierna är positiva.

– Med den utgångspunkt som Folkhälsoinstitutet har är det rimligt att man lägger på den extra skatten, säger Agneta Luttropp (MP) i socialutskottet.
Vänsterpartisten Eva Olofsson:

– Som ett led i en repressiv alkoholpolitik med många barn som växer upp i missbruksmiljöer finns det en konsekvens i förslaget.

Men de två stora riksdagspartierna säger nej.

– Det är tveksamt att införa nya skattenivåer beroende på hur en vara är förpackad. Det är att frångå en grundprincip när det gäller punktskatter. Vi måste också ta hänsyn till gränshandeln med Danmark och Tyskland, säger Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet.

Moderaternas väljare är, enligt SOM-institutets senaste mätning, mest negativa till att höja alkoholskatterna.

– Förslaget skulle innebära en fördubbling av skatten på lådvin. Det känns helt orimligt, säger Mats Gerdau (M) i socialutskottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.