Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-om-iva-prioriteringar-konsekvens-av-nedmontering-av-offentlig-vard/

Sverige

S om iva-prioriteringar: Konsekvens av nedmontering av offentlig vård

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) anser att pandemin visat på underliggande problem i sjukvården.
Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) anser att pandemin visat på underliggande problem i sjukvården. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Läkares vittnesmål om hårda prioriteringar bland patienter inom intensivvården väcker politiska reaktioner. Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S), anser att pandemin förtydligar vad nedmonteringen av den offentligt drivna sjukvården resulterar i. 

– Professionen har varnat för konsekvenser – ingen har lyssnat, säger hon. 

Reaktionerna kommer efter att överläkaren Michael Broomé på Ecmo-centrum på Karolinska sagt att regionledningens uttalanden om att sjukvården inte behövt prioritera mellan patienter under pandemin, inte stämmer, och rör sig om rena lögner – då han bland annat vittnat om hårda prioriteringar på Ecmo. 

Aida Hadzialic säger att hon inte är förvånad men ”djupt bekymrad”. Pandemin har förstärkt underliggande problem i Stockholms sjukvård, anser hon. 

– Det är beklämmande att höra Michael Broomé berätta om hur han har upplevt situationen. Moderaterna har nedmonterat Stockholmssjukvården och professionen har varnat för konsekvenserna i flera år. Moderaterna har dock inte lyssnat utan har varit mer intresserade av vårdmarknader än en välfungerande sjukvård, säger Hadzialic och fortsätter:

– Resurserna finns, men måste omorienteras från dyra vårdmarknader till Region Stockholms sjukhus.

Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i vårdfrågor, lyfter behovet av långsiktig planering av antalet intensivvårdsplatser. 

– Regionen har tappat intensivvårdsplatser den senaste tioårsperioden trots ökat behov, så det är klart att man nu ställs inför hårdare prioriteringar. Samtidigt har man under pandemin kört hårt, och tvingat personalen att jobba dygnspass, säger han.

Jonas Lindberg (V), anser att Region Stockholm behöver en långsiktig plan för intensivvårdsplatser
Jonas Lindberg (V), anser att Region Stockholm behöver en långsiktig plan för intensivvårdsplatser Foto: Anette Nantell

– På det här sättet sänker man kvaliteten. Om man hade haft fler platser i systemet från början så hade man inte behövt ta till lika hårda prioriteringar så tidigt. 

DN har uppmärksammat hur äldre personer prioriterats bort från vården, trots att det funnits vårdplatser. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, som tidigare förnekat att prioriteringar gjorts, säger nu att de kan bli aktuella då brist på vårdplatser kan uppstå ”lokalt”, på ett visst sjukhus. 

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har tidigare sagt till DN att det handlar om åldersdiskriminering om äldre nekats vård under pandemin.  

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger att hon utgår från att beslut om vem som ska ha vårt beslutats på medicinska grunder.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger att hon utgår från att beslut om vem som ska ha vårt beslutats på medicinska grunder. Foto: Magnus Hallgren

DN har sökt finansregionrådet Irene Svenonius (M) som lämnar en skriftlig kommentar: 

”För att kunna ge den vård som krävts under pandemin har antalet intensivvårdsplatser i regionen fyrdubblats och det har hela tiden funnits lediga platser såväl i intensivvården som vanliga vårdplatser. Besluten om vilken vård varje patient ska ha förutsätter jag därför har fattats på rent medicinska grunder av sjukhusens läkare. Har patienter ändå nekats vård, trots att medicinskt behov förekommit och patienten bedömts stark nog att klara intensivvård så är det självklart något som ska lex Maria-anmälas så att Ivo kan granska varför den lediga kapaciteten inte nyttjats”.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt