Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-rapport-flyktingar-bor-fa-hjalp-i-naromradet/

Sverige

S-tankesmedja: Flyktingar bör få hjälp i närområdet

Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.
Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping. Foto: Jessica Gow/TT

Skyddsbehövande, som krigsflyktingar från Syrien, bör i första hand hjälpas i grannländer eller närområdet, inte i Sverige eller EU.

Det föreslås i en rapport från Socialdemokraternas tankesmedja Tiden.

TT Text

Söker de asyl i Sverige eller EU bör krigsflyktingarna skickas tillbaka till det grannland eller det land i närområdet som de har kommit ifrån eller bedöms ha kommit ifrån, enligt förslaget. Det ska gälla även i massflyktslägen som under Syrienkriget och krigen på Balkan på 1990-talet.

Det hela ska kombineras med stora satsningar av Sverige och EU på stöd till organisationer som UNHCR, för att förbättra möjligheterna till ett rimligt liv och försörjning i flyktingläger som gränsar till krigsområden.

För varje person som sänds tillbaka ska EU-länderna åta sig att ta emot en annan person från det land personen skickas tillbaka till. Den personen ska ha valts ut enligt den process som används för kvotflyktingar.

Förslagen är några bland många i rapporten ”Ordning och reda i vandringstid” om en mer ”rättvis, hållbar och integrationsdriven asyl- och migrationspolitik”. Bakom den står S-kommunalrådet i Norrköping, Lars Stjernkvist, partiveteranen och ideologen Anne-Marie Lindgren samt Tidens Daniel Färm och Martin Rynoson.

De föreslår något som liknar det volymmål som Moderaterna driver, ett mått på hur många asylsökande Sverige kan ta emot under ett år för att välfärd och integration inte ska äventyras. Rapportskrivarna kallar sitt förslag för ett inriktningsmål, ett mål som ska sättas av ett nyinstiftat migrationspolitiskt råd. Målet ska inte vara ett definitivt tak, dock.

Om migrationspolitiska rådet bedömer att det kommer fler än vad Sverige klarar av sett till integrationsmöjlighet ”bör åtgärder vidtas för att minska antalet som kommer hit spontant eller via kvotöverföringar”.

Läs mer:

Löfven om MP:s hot: ”Ingen anledning att spekulera i det”

MP hotar med regeringskris: ”Asylrätten viktig fråga för oss”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt