Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så avslöjar polisen köpta pass

Niklas Åslund är en av dem som granskar pass vid gräns­polis­avdelningen på Arlanda. Senast för ett par dagar sedan upptäckte han ett köpt pass.

I Niklas Åslunds jobb ingår att avgöra om personen på andra sidan glasrutan är den rätta pass­innehavaren eller en ”look alike” – någon som bara är lik personen på passbilden och som köpt passet olagligt.

– Att kunna avgöra det är en fråga om känslan man får av personen. Det gäller att prata med honom eller henne. De kanske inte talar språket, kanske inte kan svara på enkla frågor som var de kommer ifrån, eller inte kan skriva signaturen på passet, säger han.

När han senast upptäckte att personen mittemot honom var någon som försökte ta sig in i Sverige med ett köpt pass, var det först för att personen inte kunde tala svenska. Det var för ett par dagar sedan.

När Niklas Åslund kontrollerade passet var det spärrat i Schengen.

– Det hade anmälts försvunnet ­eller stulet, säger han.

Oftast har dock personer som köpt ett äkta svenskt pass utomlands inte något pass att visa upp när de kommer till den svenska gränskontrollen.

– När människor kommer hit till Sverige och söker asyl saknar 90 procent pass. När de kommer in i Schengen är flyktingsmugglaren med och tar hand om passen igen, säger Sören Clerton, enhetschef på Centrala gränskontroll­enheten.

Enligt Marie Toborg, biträdande sektionschef på gränspolisavdelningens flygplatssektion på Arlanda, är det en liten del asylsökande som kommer till Sverige med flyg till Arlanda från någon plats utanför Schengen:

– Den stora mängden kommer via Öresundsbron, eller från länder inom Schengen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.