Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-badar-du-sakert-i-sommar/

Sverige

Så badar du säkert i sommar

Hoppa eller dyk aldrig på okänt vatten – det råder Svenska Livräddningssällskapet till för att undvika drunkningsolyckor. Arkivbild.
Hoppa eller dyk aldrig på okänt vatten – det råder Svenska Livräddningssällskapet till för att undvika drunkningsolyckor. Arkivbild. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/Scanpix

Bada aldrig själv – även om du är vuxen – och underskatta inte riskerna till sjöss.

Flera drunkningsolyckor har inträffat under midsommarhelgen – så badar du säkert.

TT Text

När solen står högt på himlen drar allt fler ut till sjöar och hav. I samband med det inträffar också fler drunkningsolyckor.

Under lördagen fördes en flicka i tioårsåldern till sjukhus med ambulanshelikopter efter ett drunkningstillbud på Slagstabadet i Botkyrka. Samma dag avled en man i 50-årsåldern efter en simtur i Ronneby, samt en kvinna i 60-årsåldern, som miste livet efter att hon fallit i vattnet i Landskrona. Under lördagen hittades även en död man i Mälaren vid Västerås.

Svenska Livräddningssällskapet har ännu inte sammanställt siffrorna för antalet drunkningsolyckor i helgen, men generalsekreteraren Karin Brand uppger att hon inte är förvånad över att flera fall har rapporterats in.

– Det är kanske lite väntat eftersom vi har haft relativt fint väder i större delen av landet, så vi har befarat att det kan bli ett högt antal drunkningar och tillbud, säger hon.

En riskfaktor just nu är att luften är varm medan vattnet fortfarande är kallt.

– För många är det här första doppet och nedkylningen i kombination med kanske alkohol eller att man plötsligt faller i ökar risken för att man ska drunkna och omkomma, säger hon och fortsätter:

– Faller man i kan det bli så att första andetaget man drar in är vatten, och då är man riktigt illa ute.

Samtidigt har coronakrisen bidragit till att många planerar för en hemmasemester. De frivilliga sjöräddarna i Uppsala vittnar om en tredubbling av larm till sjöräddningsstationen, enligt SVT Nyheter.

– Vi tror att fler har skaffat båt för att semestra på hemmaplan, säger Erik Wiklund, frivillig sjöräddare, till SVT.

När man ska ut till sjöss eller till badplatser finns det mycket att tänka på, enligt Karin Brand. Ett råd är att vara nykter, ett annat att simma längs strandkanten, där man bottnar.

– För barn som vistas vid stranden och bryggan gäller ständig uppsikt, framför allt ska barnen ha flytväst när de inte kan simma. Åker man båt ska man alltid ha flytväst. Det gäller att hålla koll på varandra, det är ganska vanligt att föräldrar själva går ner och tar ett dopp, det råder vi inte till, säger hon.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik är en stor del av de som omkommer i drunkningsolyckor män.

– Det är det här klassiska att män är modigare, överskattar sin förmåga och tar större risker än vi kvinnor gör. När vi tittar tillbaka på statistiken är 90 procent av de som har avlidit män eller pojkar, säger Karin Brand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt