Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så blir den svenska vintern i framtiden

Foto: Magnus Hallgren/Anders Wiklund/TT

Hur kommer vädret att se ut om 50 år? Frågan är speciellt angelägen när kylan hugger tag i Sverige och våren känns långt borta. Enligt prognoser från SMHI:s Rossby Centre väntar stora förändringar i det svenska vinterklimatet.

Väderfenomenet som kallas ”snökanon” plågade stora delar av Sverige för ett par veckor sedan. Efter stora problem med framkomlighet tvingades Räddningstjänsten ta in bandvagnar för att bistå fastkörda bilar och tillgodose äldre människor med nödproviant och sjukvård. 

Under normala förhållanden är väderleken ett samtalsämne som engagerar, men efter extrema väder aktualiseras diskussionen om huruvida snökanoner och snöoväder är standard i framtidens svenska klimat.

På SMHI:s klimatmodelleringsenhet Rossby Centre pågår forskningen om klimatsystemets beteende för fullt. Utifrån regionala och globala klimatmodeller tar forskarna fram så kallade klimatprojektioner – scenarier för framtiden – och vilka konsekvenser dessa scenarier kan ha på klimatet på längre sikt. Projektionerna baseras på väderförhållanden ända sedan 1800-talet.

– Vi tittar ett par decennier framåt, till och med slutet på århundradet. Bland annat kollar vi på medeltemperaturen över exempelvis 30 år. Vi studerar även frekvenser av exempelvis hur många riktigt kalla vintrar det varit och gör bedömningar hur det kommer att se ut i framtiden, säger Erik Kjellström, chef på Rossby Centres klimatmodelleringsenhet.

Det kommer bli stora förändringar, inte minst i kusttrakterna.

Klimatmodellerna som forskningen på Rossby Centre utgår ifrån har utvecklats i över 20 år och inkluderar scenarier för Sverige, Europa och i viss mån klimatprognoser i ett globalt perspektiv. En del av klimatmodellerna är extra känsliga för ändringar i atmosfärens koldioxidhalt, vilket kan påverka prognosernas resultat. Det kan alltså innebära olika utslag beroende på hur växthuseffekten artar sig.

– Vi har en ganska bra förståelse för växthuseffekten, men att den ändrar klimatet över tid innebär problem i vårt arbete med modellutvärdering. Det betyder att klimatet vi försöker säga något om 50 år i framtiden inte är detsamma och för det framtida varmare klimatet finns i dag inga mätningar som vi kan testa modellerna mot. Vi vet inte exakt hur mycket klimatsystemet kommer att svara på höjda halter av koldioxid, säger Erik Kjellström.

SMHI, säger han, arbetar med tillämpad forskning vilket innebär att den skall kunna användas praktiskt, i stor utsträckning som ett stöd i frågan om klimatanpassning.

– Beslutsfattare behöver underlag när de planerar inför framtiden och det är huvudsyftet med vår verksamhet. Även vad gäller klimatpolitiken är realistiska scenarier för framtiden ett instrument för att minska koldioxideffekten, säger Erik Kjellström. 

Ett av Rossby Centres huvudmål är att ta reda på hur klimatet kommer att se ut i framtiden. Trots osäkerheten kring hur den förstärkta växthuseffekten kommer att påverka klimatet regionalt säger Erik Kjellström att det mesta pekar på att svenska vintrar kommer att bli kortare i framtiden.

– Rent generellt visar forskningen att vintrarna i Sverige kommer att vara varmare om 30 år. Det kommer också att vara mindre snö generellt sett, särskilt i söder, och i Skåne kommer det inte vara mycket snö alls.

Även i norr, där snön normalt sett ligger mycket längre än i södra Sverige, kommer vintern att förkortas.

– Där kommer snösäsongen bli kortare, med senare snöläggning och tidigare snösmältning. Det kommer bli stora förändringar, inte minst i kusttrakterna, säger Erik Kjellström och fortsätter.

– Mycket hänger på hur vindriktningen och cirkulationen i atmosfären förändras. Kyliga vindar från nordost som blåser ut över Östersjöns varmare yta skulle kunna ge upphov till mer snö eftersom luften kan innehålla mer vattenånga.

Erik Kjellström menar att ett oregelbundet klimat lär fortsätta vara vårt normalförhållande. Man kommer fortfarande kunna åka skidor i Norrland om 50 år, dock inte lika ofta som i dag.

– Om man kommer från kustkommunerna lär klimatet bli mer likt Stockholmstraktens med mer omväxlande väderförhållanden. I dag är vintrarna i Norrland mer som man är van vid, alltså att det är kallt hela tiden. Men det kommer antagligen att bli mer skiftande i längden. Det kommer innebära mer halka och fler krockar på grund av att man inte är van vid halt underlag, sådant som norrlänningar kan tycka att vi sörlänningar är dåliga på.

Hur blir det då med snökanoner i framtiden?

– Vintersäsongen blir kortare med färre snökanoner, men när de väl kommer kan inte jag utesluta att de blir kraftigare, avslutar han. 

Läs mer: Kaos när snökanonen slog till 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.