Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-blir-midsommarvadret-i-vastsverige/

Sverige

Så blir midsommarvädret i Västsverige

Det ser ut att bli en varm midsommarafton.
Det ser ut att bli en varm midsommarafton. Foto: Adam Ihse/TT

Inför midsommar är det många som undrar vilken typ av firande vädret kommer att tillåta. Blir det dans runt stången och middag utomhus? Om prognosen för Västra Götaland håller i sig är svaret ja – för här väntas mycket sol och höga temperaturer under midsommarafton.

Med några dagar kvar till själva midsommarhelgen kan SMHI:s prognos komma att förändras något, men generellt ser det ut att bli både en varm och solig midsommarhelg i västra delarna av Götaland. 

– Temperaturmässigt så kommer den varma luft som nu finns att ligga kvar över området. På de flesta hållen blir det dryga 25 grader och säkert mer under fredagen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Prognosen visar också att det över lag blir en solig dag i Västra Götaland men att det finns en del ostadiga områden längre söderut.

– Det kan påverka under fredagen, med något regn men i dagsläget ser det ut som att det kan bjudas på mestadels sol där, säger Linus Karlsson. 

De nordvästra delarna av regionen har allra störst möjligheter till stabilt väder, enligt SMHI.

– I och med att det finns ostadiga områden i de södra delarna men även de östra delarna av Götaland, säger Linus Karlsson.

Finns det något område som väntas få extra varmt?

– Temperaturmässigt ser det ut att i allmänhet ligga på 25 uppemot 27–28 grader under fredagen. Och det gäller i stort sett hela området, det är inget som skiljer ut sig där.

Temperaturer på upp till 27–28 grader kan vara att vänta på vissa håll i Västsverige under fredagen.
Temperaturer på upp till 27–28 grader kan vara att vänta på vissa håll i Västsverige under fredagen. Foto: Ann-Sofie Rosenkvist

Under lördagen kan vädret i Västra Götaland variera mer, med risk för både molnlighet och regn i vissa delar. Förutsatt att de instabila områdena rör sig upp och västerut över landet. 

Hur ser badtemperaturen ut, kommer man kunna ta sig ett midsommardopp?

– Vid västkusten ligger det i alla fall runt 16-17 grader i havet just nu. Sen är upp till varje badare vilken temperatur som är okej.

Våren och försommaren har varit torr i runtom i Sverige och SMHI har utfärdat en brandrisk för stora delar av landet, även Västra Götaland. 

– Det är väldigt torrt i markerna. Då är det större antändningsrisk och brandspridningsrisken kan bli mycket stor, säger Linus Karlsson.

För att dämpa brandrisken i området behövs längre perioder av molnlighet och ihållande gren, så att vattnet ska kunna sjunka ner ordentligt i marken.

– Det kan ju komma lite regn senare under helgen, men det finns även en del regnskurar som kan röra sig in över landet och tidvis kommer nå de västra delarna av Götaland, säger Linus Karlsson.

Även övriga Sverige ser ut att få en hel del sol under midsommarafton, åtminstone bitvis under dagen. Däremot så väntar ostabilare väder för södra och östra delarna av Götaland.

– Även i norra Norrland finns det någon skur som väntas. Men det ser ut som att det på flera håll i landet kan bli en del sol.

Läs mer:

SMHI: Stor risk för gräs- och skogsbränder

Ämnen i artikeln

SMHI
Väder
Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt