Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så flögs Johan Gustafsson till Sverige

Johan Gustafsson på en fryst bild från en video, släppt hösten 2015.
Johan Gustafsson på en fryst bild från en video, släppt hösten 2015.

Margot Wallström har inte velat säga varifrån kidnappade svensken Johan Gustafsson flögs när han släpptes av sina kidnappare i Mali. Nu kan DN avslöja att svensken flögs från Algeriet.

Det var i måndags som utrikesminister Margot Wallström bekräftade att den under fem år och sju månader kidnappade svensken hade släppts och var på väg hem. Wallström ville då inte säga var Gustafsson hade flugits hem ifrån.

DN har dock tagit del av den öppna färdplanen för Swedeforce 644 och även följt planets färd på Flightradar. Där framgår att planet, en Gulfstream G550, lyfte från Arlanda i måndags klockan 06.30 för att flyga direkt till Alger-Houari Boumédiènneflygplatsen i Alger där det landade klockan 10.25 svensk tid.

Planet har en räckvidd på 12.500 kilometer och behövde knappast tankas efter den 2.700 kilometer långa flygningen till Alger innan det åter lyfte, nu med Johan Gustafsson ombord, klockan 13.00. Klockan 15.43 kom Gustafsson åter in i svenskt luftrum för att landa på Arlanda 16.26.

Hur Johan Gustafsson transporterades från Mali till Alger är inte känt.

Flygplanet, som rymmer 18 personer, köptes till Försvarsmakten i juni 2011 och är det modernaste av de tre som ingår i statsflyget. 

Läs mer: Mamman: Vi hade inte mycket hopp kvar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.