2 min 45 sek.
Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. De flydde från kriget i Syrien och bor nu i Värmland. De känner sig hemma i Sverige.
Utomeuropeiska invandrare känner sig hemma i Sverige. Det visar en unik studie där över 6.000 migranter har deltagit. Utbildning gör att deras värderingar blir mer lika övriga svenskars men undersökningen visar också på fortsatt stora skillnader i synen på familj och sexualitet.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
PrenumereraLogga in
Bild 1 av 11Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. Dottern Mirabella föddes i Karlstad för snart tre år sedan.
Foto: Elin Åberg
Bild 2 av 11Mirabella Sllam talar både svenska och arabiska. För föräldrarna är det viktigt att hon får forma sitt eget liv.
Foto: Elin Åberg
Bild 3 av 11Flera av deltagarna i samhällsorienteringen i Filipstads kommun har bott länge i Sverige. Informationen om jämställdhet och hbtq-frågor tycks inte röra upp några starka känslor.
Foto: Elin Åberg
Bild 4 av 11Knappt en femtedel av befolkningen, 18 procent, i Filipstads kommun är utrikesfödda. Det ligger nära rikssnittet på 19 procent.
Foto: Elin Åberg
Bild 5 av 11Bi Puranen har arbetat länge med forskning om människors värderingar. Nu har hon lett studien som visar bland annat att utbildning gör utomeuropeiska invandrares värderingar mer lika övriga svenskars.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 11”När vi har varit bortresta och jag ser första skylten som det står 'Värmland' på känner jag... Att det är bra. Vi är i Värmland.”, säger Mahmoud Sllam. Här med dottern Mirabella.
Foto: Elin Åberg
Bild 7 av 11Forskaren Bi Puranen blev förvånad över att en majoritet av migranterna känner sig hemma i Sverige.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 11I kommunens lokaler får Filipstads nyanlända delta i samtal om värderingar som anses grundläggande för att det svenska samhället ska hålla ihop.
Foto: Elin Åberg
Bild 9 av 11Yasmin Isaaq är samhällskommunikatör i Filipstads kommun. Undervisningen sker på somaliska, med inslag av svenska begrepp. ”Könsidentitet”. ”Friheten att välja religion”. ”Mänskliga rättigheter”.
Foto: Elin Åberg
Bild 10 av 11Filipstads kyrka.
Foto: Elin Åberg
Bild 11 av 11Snart treåriga Mirabella Sllam bor i Forshaga med sina föräldrar Entesar och Mahmoud. Mirabella är född i Sverige, föräldrarna lämnade Syrien under kriget.
Foto: Elin Åberg
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.