Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-forandras-varderingar-hos-invandrare-i-sverige/

02:45. Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. De flydde från kriget i Syrien och bor nu i Värmland. De känner sig hemma i Sverige.
Sverige

Så förändras värderingar hos invandrare i Sverige

Utomeuropeiska invandrare känner sig hemma i Sverige. Det visar en unik studie där över 6.000 migranter har deltagit. Utbildning gör att deras värderingar blir mer lika övriga svenskars men undersökningen visar också på fortsatt stora skillnader i synen på familj och sexualitet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. Dottern Mirabella föddes i Karlstad för snart tre år sedan.
Foto: Elin Åberg
Bild 2 av 11 Mirabella Sllam talar både svenska och arabiska. För föräldrarna är det viktigt att hon får forma sitt eget liv.
Foto: Elin Åberg
Bild 3 av 11 Flera av deltagarna i samhällsorienteringen i Filipstads kommun har bott länge i Sverige. Informationen om jämställdhet och hbtq-frågor tycks inte röra upp några starka känslor.
Foto: Elin Åberg
Bild 4 av 11 Knappt en femtedel av befolkningen, 18 procent, i Filipstads kommun är utrikesfödda. Det ligger nära rikssnittet på 19 procent.
Foto: Elin Åberg
Bild 5 av 11 Bi Puranen har arbetat länge med forskning om människors värderingar. Nu har hon lett studien som visar bland annat att utbildning gör utomeuropeiska invandrares värderingar mer lika övriga svenskars.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 11 ”När vi har varit bortresta och jag ser första skylten som det står 'Värmland' på känner jag... Att det är bra. Vi är i Värmland.”, säger Mahmoud Sllam. Här med dottern Mirabella.
Foto: Elin Åberg
Bild 7 av 11 Forskaren Bi Puranen blev förvånad över att en majoritet av migranterna känner sig hemma i Sverige.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 11 I kommunens lokaler får Filipstads nyanlända delta i samtal om värderingar som anses grundläggande för att det svenska samhället ska hålla ihop.
Foto: Elin Åberg
Bild 9 av 11 Yasmin Isaaq är samhällskommunikatör i Filipstads kommun. Undervisningen sker på somaliska, med inslag av svenska begrepp. ”Könsidentitet”. ”Friheten att välja religion”. ”Mänskliga rättigheter”.
Foto: Elin Åberg
Bild 10 av 11 Filipstads kyrka.
Foto: Elin Åberg
Bild 11 av 11 Snart treåriga Mirabella Sllam bor i Forshaga med sina föräldrar Entesar och Mahmoud. Mirabella är född i Sverige, föräldrarna lämnade Syrien under kriget.
Foto: Elin Åberg