Så förbereder regeringen för att stänga alla skolor
Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven, bägge S, uppmanar gymnasierna att gå över till distansundervisning.Foto: Magnus Hallgren
Med en blixtsnabb lagstiftning förbereder regeringen en stängning av landets grund- och förskolor. Redan nu ska gymnasieelever och högskolestuderande få sin undervisning på distans.
– Det kommer att bli uppoffringar både för eleverna och de som jobbar i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
Som en följd av coronasmittan rekommenderar nu regeringen landets gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att inte längre ta emot elever i sina lokaler. Det handlar om över 600.000 studerande som från och med onsdag får sköta sin undervisning på distans.
– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan men studera hemma. Vi kan i ett senare skede komma i en situation där vi behöver stänga förskolor och skolor, vilket därför också förbereds, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Regeringen blixtbereder en lagändring som ska möjliggöra att samhället kan tillhandahålla särskild barnomsorg för barn med föräldrar som jobbar inom vården eller andra samhällsviktiga funktioner. Enligt utbildningsminister Anna Ekström är planen att lagändringen kan klubbas redan på torsdagens regeringssammanträde.
– Jag vet att de flesta kommuner har satt igång en sådan här planering men jag vill skicka en tydlig signal till kommunerna om att se till att den planeringen verkligen går fort och blir bra. Om vi hamnar i ett läge där grundskolor också måste stängas så kommer det här att behövas, säger Anna Ekström.
Samtidigt förbereds ett förslag som syftar till att ge regeringen juridisk befogenhet att fatta beslut om att stänga skolor. I dag ligger det beslutet hos kommunerna.
– Om vi hamnar i ett sådant läge måste samtidigt omsorgen till barn till föräldrar som jobbar inom sjukvården, äldreomsorgen och andra livsviktiga yrken säkras. Föräldrar med samhällsviktiga funktioner måste kunna gå till jobbet, säger Anna Ekström.
Hon framhåller att en viktig uppgift för gymnasieskolorna nu blir att se till att eleverna kan ta sina examina på ett vettigt sätt.
– Men jag ska inte sticka under stol med att det här kommer att bli ett stort och svårt arbete för många gymnasieskolor och många gymnasieelever, säger Anna Ekström.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning, förväntar sig att alla universitet och högskolor följer rekommendationen att stänga ner undervisningen på campus.
Så länge undervisning bedrivs även på distans betalas studiemedel ut. Men även om undervisningen helt ställs in ska det gå att få ut sina studiemedel, enligt ett förslag som regeringen snart ska lägga på riksdagens bord.
– Vid extra ordinära händelser, som coronaviruset är, ska studenterna få behålla sina studiemedel för den period som de har beviljats det, säger Matilda Ernkrans.
Regeringens besked grundar sig på att Folkhälsomyndigheten fortfarande gör bedömningen att det av smittskyddsskäl inte är motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Generaldirektör Johan Carlson pekar på att studenter och gymnasieelever ofta pendlar över större avstånd och därmed kan orsaka mer smittspridningen.
– Gymnasieelever och studenter är inte heller i behov av omsorg till skillnad från barn i grundskolan, särskilt i de tidiga årskurserna, säger Johan Carlson.
Danmark, Norge och Finland har fattat mer långtgående beslut än Sverige när det gäller att stänga skolor. Men Johan Carlson menar att det ändå finns en samsyn i de nordiska länderna.
– Vi har varit ganska eniga de nordiska myndigheterna emellan. Vi ligger i våra bedömningar av vad som är viktigt nära de andra länderna, också när det gäller den balans som måste finnas mellan en åtgärd och de negativa effekter som den medför, säger Johan Carlson.
Riksdagens partiledare hade under tisdagen ett möte på distans för att samråda om den senaste utvecklingen. Moderaternas Ulf Kristersson uppger att hans parti redan i helgen samtalade med regeringen om vilka lagändringar som måste göras på utbildningsområdet för att möta coronasmittan. Han välkomnar de åtgärder som regeringen aviserade på tisdagen.
– Jag tycker att hanteringen av krisen fungerar allt bättre. Riksdag och regering måste nu samarbeta så bra som möjligt. Jag tycker att alla nu är på tårna och inser allvaret, både medicinskt och ekonomiskt och att detta kan bli mycket utdraget, säger Ulf Kristersson.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att regeringen hittills har haft en alltför ”defensiv hållning” jämfört med andra länder men välkomnar tisdagens besked om stängning av gymnasier och högskolor. Han hade dock velat att man också stängt högstadiet, eftersom det inte heller där uppstår något problem med barn som måste ha barnomsorg.
– Det hade varit en rimlig åtgärd redan nu, säger Jimmie Åkesson.
Fakta.Regeringens beslut
Distansundervisning. Alla gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, universitet och högskolor rekommenderas att enbart bedriva distansundervisning från och med onsdag den 18 mars. Regeringens grundar det på Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Barnomsorg. Riksdagen fattar enligt planerna beslut på torsdag den 19 mars om en ny lag som ger möjlighet att ge särskild barnomsorg för barn till föräldrar i samhällsbärande yrken, om det blir en generell stängning av grundskolor och förskolor.
Studiemedel. Regeringen förbereder en regeländring som ska säkra att studenter inte blir skyldiga att återbetala studiemedel, oavsett hur studierna kommer att fungera under rådande undantagstillstånd.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.