Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så giftiga är dina underkläder

Dina underkläder kan vara en giftbomb.
Dina underkläder kan vara en giftbomb. Foto: Alamy

Plagg vi bär närmast kroppen innehåller förbjudna ämnen som bland annat är cancerframkallande, visar en granskning av Kemikalieinspektionen. Nu har kläderna stoppats i butikerna.

Vid tex­tiltillverkning används stora mängder kemikalier, där vissa i höga halter kan vara farliga för såväl människors hälsa som för miljön. Bara för att tillverka en T-shirt går det i genomsnitt åt nästan ett kilo kemikalier, mestadels vid färgningsprocessen.

Men som konsument är det nästan omöjligt att veta om den nyinköpta baddräkten eller T-shirten är en giftbomb.

Trots att flera ämnen är förbjudna på marknaden finns de i många av våra plagg som svenska klädaffärer säljer, visar flera granskningar. Nu senast av Kemikalieinspektionen.

Myndigheten har undersökt 110 plagg från 29 olika butiker i Sverige för att kontrollera förekomsten av hälsofarliga kemikalier. Det är scarves, badkläder (främst för barn), underkläder samt T-shirts, tröjor och toppar.

Resultatet visar att många av kläderna hade behandlats med ämnen som kan vara både cancerframkallande och hormonstörande. Kemikalier man spårade var azofärgämnen, vissa ftalater, nonylfenol och nonylfenoletoxilat.

I 48 av plaggen, många underkläder, fanns ämnet nonylfenoletoxilat, i 13 av dem var halterna låga.

– Att så mycket som 32 procent av plaggen verkligen innehåller ämnet ger en stark indikation på att det är vanligt förekommande i importerade kläder, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Nonylfenoletoxilat används i rengöringsmedel och färger. När det bryts ned bildas nonylfenol som kan orsaka skadliga långtidseffekter på vattenmiljö. Framförallt är det giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet misstänks även ha hormonstörande egenskaper.

Inga plagg från de större klädbutikskedjorna som testades innehöll dock det giftiga ämnet.

I badkläder för barn hittade man också nonylfenoletoxilat. Dessutom hade tryck på ett av plaggen halter av ftalaten DEHP. Ftalater fanns även i T-shirts. Vissa ftalater har klassats som hälsofarliga av EU eftersom de skadar reproduktionsförmågan. De är förbjudna i leksaker och barnavårdsproduker, men inte i kläder vare sig till barn eller vuxna.

I T-shirts och scarves upptäcktes även förbjudna halter av azofärgämnen, som är cancerframkallande. Azofärger används för att färga textil och läder.

Kemikalieinspektionen har kontaktat de berörda företagen som har stoppat försäljningen av de giftiga plaggen.

Kemikalier tillsätts ofta för olika funktioner, till exempel anti­bakteriell behandling av sportkläder, flamskydd av möbeltextilier, impregnering av allväderskläder och medel för att motverka mögel vid transport och för­varing, enligt Kemikalieinspektionen.

Giftiga kemikalier

Azofärgämnen

Används för att färga textil och läder. Vissa är cancerframkallande och kan även ge allergiska besvär eller vara direkt giftiga vid inandning. Klassas som miljöfarliga och vissa av dem är förbjudna inom EU.

 

Nonylfenoletoxilat

Används i bland annat rengöringsmedel och färger. Mycket giftigt för vattenorganismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Nonylfenol misstänks vara hormonstörande. Förbjudet inom EU.

 

Ftalater

Mjukgörande ämnen i till exempel plast, som tryck på kläder. Tas upp av kroppen och kan ha hormonstörande effekter hos människor. Tre ftalater klassas av EU som hälsofarliga och är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar om halten överskrider 0,1 procent.

 

Källa: Kemikalieinspektionen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.