Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-har-regeringen-agerat-mot-nya-coronaviruset/

SVERIGE

Så har regeringen agerat mot nya coronaviruset

Statsminister Stefan Löfven (S) under en av många pressträffar om corona.
Statsminister Stefan Löfven (S) under en av många pressträffar om corona. Foto: Janerik Henriksson/TT

Smittskydd, ekonomi, resor och skolor. Coronaviruset berör många områden. Här är besluten som regeringen har fattat hittills.

SMITTSKYDD OCH SJUKVÅRD

Meddelande till allmänheten. Ett särskilt myndighetsmeddelande ska gå ut med riktlinjer om hur man ska bete sig för att hindra smitta. Bland annat avråds från besök på äldreboenden.

Inköp av sjukvårdsmateriel. Socialstyrelsen ska bli nationell inköpscentral för skyddsutrustning och annat materiel till vården. Myndigheten får också mandat att samordna regionernas resurser.

Slopat läkarintyg. Kravet från åttonde sjukdagen tas tillfälligt bort.

Slopat karensavdrag. Staten betalar ut sjukpenning redan från dag ett för att fler ska stanna hemma vid sjukdom.

Medicinbrist ska förebyggas. Läkemedelsverket får uppdraget.

Förbud mot stora folksamlingar. Ett stopp för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer. Brott mot bestämmelsen kan ge fängelse eller böter för arrangören.

Mer information. Socialstyrelsen får i uppdrag att sprida information om smittskydd inom äldreomsorgen, LSS-assistans med mera. Myndigheten ska även stärka sin beredskap.

Bättre kommunikation. Folkhälsomyndigheten ska förbättra sina informationsinsatser.

Pengar till WHO. FN:s hälsoorgan får 40 miljoner kronor till sin krisfond.

Nya coronaviruset klassat som samhällsfarligt. Regeringen har beslutat att bestämmelserna i smittskyddslagen om samhällsfarliga sjukdomar ska tillämpas .

EKONOMI

Stödpaket till näringslivet. Skatteinbetalningar får skjutas upp temporärt. Staten tar över en del av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar. Sjuklöneansvaret de två första veckorna flyttas från arbetsgivare till staten. Paketet omfattar om det nyttjas fullt ut 300 miljarder kronor.

Samordnare för näringslivet. Förre ordföranden för fackförbundet Metall Anders Ferbe ska samverka med näringsliv och fack kring coronavirusets effekter på jobb och företag.

Extra ändringsbudget. Kommuner och regioner ska kompenseras för extra kostnader till följd av corona.

RESOR

Avrådan från resor. Utrikesdepartementet avråder från allt resande till andra länder.

SKOLOR

Nya regler för undervisning. Skolorna får möjlighet att förlänga terminen eller lägga undervisning på andra tider för att ge flexibilitet om beslut fattas om att stängning.

Läs mer: Så gick det till när regeringen gav taktpinnen till expertmyndigheten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt