Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 07:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-har-ska-du-gora-nar-du-hor-hesa-fredrik/

Sverige

Så här ska du göra när du hör ”Hesa Fredrik”

02:27. Hesa Fredrik slog falskt larm på söndagen. DN åkte till Stockholm Centralstation på måndagen för att fråga Stockholmarna hur de reagerade när larmet utlöstes.

På söndagskvällen var det många som chockades när ett falskt larm om Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) av misstag gick ut när SOS-alarm skulle uppgradera systemet.

Såhär bör du agera nästa gång du hör ett VMA.

Viktiga meddelanden till allmänheten ska användas vid olyckor och allvarliga händelser som innebär en fara för allmänheten och för att varna för – och informera om – att viktiga samhällsfunktioner har slagits ut.

Såhär ska du agera när SOS-alarm sänder ut ett sådant meddelande:

• Gå inomhus

• Stäng fönster, dörrar och ventilation

• Sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT

En VMA ska innehålla information om: vad som hänt eller kan hända, vilket det akuta hotet är, anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig samt vad allmänheten kan göra för att underlätta räddningsarbetet.

Alla sådana meddeladen ska gå ut till Sveriges Radio som är en beredskapskanal med uppdraget att förmedla information från myndigheter vid samhällsstörningar eller kriser. Sändningsledningen jobbar dygnet runt och ska se till att alla kanaler sänder ut meddelandet.

Läs mer: Oroliga fick inte höra ”faran över” – viktiga sajter gick ner

Det är den myndighet som begär en VMA från SOS-alarm som ansvarar för informationsinnehållet. Den signal som skickades ut på söndagskvällen föranleddes dock inte av någon allvarlig händelse. Signalen gick ut av misstag när SOS-alarm skulle genomföra en uppgradering av systemet.

Signalen kan sändas utomhus på i princip alla orter som har över 1.000 invånare och inom särskilda områden kring kärnkraftverk. Utomhussignalen består av sju sekunder långa ljudstötar som går ut med 14 sekunders mellanrum. ”Faran över" signaleras av en 30 sekunder lång ihållande signal. De långa signaler som hörs den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december är bara ett test av systemet. Det finns cirka 4.500 ljudsändare i landet.

Sedan den 1 juli 2017 kan VMA skickas ut via sms till mobiltelefoner inom det område som befinner sig i fara. Det innebär att mobiloperatörer är skyldiga att sända ut meddelandet till sina abonnenter om den myndighet som begär larmet av SOS-alarm bedömer att det är nödvändigt.

Läs mer: Så vill MSB att vi agerar i en samhällskris

 

Rättelse 2017-07-10 09:36

I en tidigare version av texten angavs fel uppgift om vilken myndighet som skickat ut larmsignalen. Det var SOS-alarm och inte Räddningstjänsten som av misstag sände ut meddelandet vid ett systemtest.