Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så hyllades Zlatans klackmål mot Italien 2004

En klack för historieböckerna.
En klack för historieböckerna. Foto: Andrew Couldridge/Action Images

I eftermiddag är det dags - Sverige möter Italien.

Sist det begav sig räddade Zlatans klackmål Sverige från förnedring.

Dagen efter visste hyllningskören inga gränser.

”Klack, Zlatan!”

Med två ord ringade Aftonbladets rubrikmakare in en hel nations glädje och tacksamhet.

Ett sånt mål som Zlatans 1-1 i går gör man bara inte. Jo, förresten. Riktigt stora spelare gör det.

Dagen efter EM-rysaren i Porto - då Zlatan med sitt numera legendariska klackmål kvitterade 1-1 mot Italien - ljöd sportkrönikörernas lovsång till den gänglige fotbollspelaren från Rosengård högt över nejden.

DN har letat i arkiven och plockat upp några talande citat.

”Ett sånt mål som Zlatans 1-1 i går gör man bara inte. Jo, förresten. Riktigt stora spelare gör det. Zlatan gör det”, skrev Mats Olsson på Expressen, och fortsatte ”En klack rakt upp till den gula härligheten på läktarna i Porto. När Zlatan fick chansen ställde han dem alla ...Buffon, Nesta, Cannavaro, ja, hela det mäktiga fotbolls-Italien med en -
klackspark.”

Det här var på den tiden då Zlatan fortfarande hade något att bevisa, och det gjorde han - konstaterade en enig fotbollskritikerkår.

DN:s Johan Esks beskrivning av fotbollshjälten liknar Strindbergs inledning till Hemsöborna: ”Han kom med finterna, han kom med attityden, han kom från Rosengård
”, och han sammanfattar Zlatans utveckling under året med att ”artisten och grovjobbaren [har] växt ihop i en
 svårstoppad fotbollskropp”.

SvD:s sportchef Sune Sylvén är inne på ett liknande spår: ”Han var den store svenske spelaren i matchen: stor, tung, teknisk men också förmögen till ett moget spel. Han var härföraren.”

Åke Stolt på Sydsvenskan recenserade: ”Och så Zlatan då, den mest exklusive av 80-talisterna, den extrema talangen som i den här EM-turneringen skulle ta det definitiva klivet upp till hög internationell klass - och verkligen har gjort det.”

Det var inte bara på sportplats som Zlatan hyllades.

Fotbollen är aldrig så vacker som i Italien. Vacker och grym. Allra grymmast - Zlatan Ibrahimovic.

Per Bjurman, Aftonbladet, rapporterade från Hultsfred att ”den magiske mästaren från Rosengård inte bara räddade en gyllene poäng åt Sverige med den där helt overkliga klacksparken. Han skapade en av de mest magiska nätterna i Hultsfredsfestivalens historia” och konstaterade att under två timmar förvandlades rockfesten i smålandsskogarna till en fotbollsfest.

Mattias Larsson på Aftonbladet konstaterade i tre korta meningar att ”Fotbollen är aldrig så vacker som i Italien. Vacker och grym. Allra grymmast - Zlatan Ibrahimovic”.

Hur grymt och vackert det blir i eftermiddag återstår att se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.