Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-kan-bombdaden-losas-snabbare-laser-sparar-sprangmedel/

Sverige

Så kan bombdåden lösas snabbare – laser spårar sprängmedel

Foto: FOI

Sverige skakas av en våg av sprängdåd.

Nu har forskare tagit fram en detektor som snabbt och billigt kan upptäcka bomber på 15–20 meters avstånd.

– Den spårar sprängämnen med hjälp av laser, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI.

I nästan tio år har forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, jobbat på en apparat som kan upptäcka bomber på avstånd – och nu har de en prototyp. Det handlar om en detektor som belyser objekt med en osynlig laserstråle. 

– Sedan får man en signal tillbaka som visar om det finns spår av sprängämnen på ytan, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI:s avdelning för försvars- och säkerhetssystem.

Varje sprängmedel har ett ”fingeravtryck” och för närvarande kan detektorn identifiera 15 olika typer av explosiva ämnen. 

Enligt Henric Östmark finns det i dag inga andra detektorer som kan mäta sådana här små mängder sprängmedel på avstånd. 

Förhoppningen är att detektorn ska kunna användas i en rad olika sammanhang, till exempel för att hitta vägbomber eller bombfabriker. Detektorn skulle också kunna hitta spår av sprängmedel på väskor på flygplatser. 

Foto: FOI

– Vi har tittat på hur man skulle kunna implementera det här vid incheckning av bagage. Med den här metoden skulle man snabbt kunna undersöka alla väskor i stället för att bara göra stickprov genom att svabba väskor och analysera provet i en apparat.

Samtidigt brottas Sverige med en sprängvåg. Över hundra sprängningar har inträffat i Sverige under 2019, nästan tre gånger så många som förra året.  

Henric Östmark menar att detektorn kan göra det säkrare för polisens bombgrupper, eftersom de redan på avstånd kan avgöra om det rör sig om ett explosivt ämne eller inte när de rycker ut på larm. Den kan även ge snabbare svar på vilket sprängämne det rör sig om när en bomb har briserat.

– Vi håller på att ta fram en mindre handhållen utrustning som på 30 sekunder till en minut kan analysera sprängämnen på plats. Polisen är i stort behov av att få snabba provresultat. 

I vanliga fall tar det flera dagar för nationellt forensiskt centrum att analysera ett sprängämne, menar han. 

Den nya metoden har utvecklats med hjälp av pengar från EU, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Forskarna letar nu efter någon som vill börja tillverka sprängämnesdetektorn och för samtal med ett företag – vilket vill de inte säga.

Läs mer: 

Kriminolog: Sprängdåden i Sverige unika för Europa 

Nationella bombskyddet pressat – ska utökas