Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så kan du fira nationaldagen

01:57. Grattis på nationaldagen! Visste du att svenska blev officiellt språk i Sverige först 2009? Här är sju saker du kanske inte visste om Sverige.

Vissa kanske har en spikad plan för sitt nationaldagsfirande, andra har inte bestämt sig än. DN tipsar om några aktiviteter i fyra städer på nationaldagen.

Stockholm

På Skansen firas nationaldagen med flaggverkstad, ansiktsmålning och folkdans. Firandet avslutas med en konsert på Sollidenscenen, på scen står bland annat Darin, Marianne Mörck, David Lindgren och John Lundvik. 

I Kungsträdgården kan du besöka en av världens största matfestivaler Smaka på Stockholm. Där kan du till exempel laga vegetarisk mat med vinnaren av Sveriges mästerkock 2012 Sigrid Bárány, se kockdueller och besöka restauranger och foodtrucks. Under dagen bjuds det också på livemusik från Stora scenen. 

På Farsta gård arrangeras nationaldagsfirande med bland annat underhållning från scenen, skattjakt, fiskdamm och ponnyridning.

I Hagaparken blir det försommarkonsert och balett som framförs av Kungliga operan, Kungliga hovkapellet och dansar gör Kungliga baletten. Packa picknickkorgen och testa kostymer och instrument eller njut av en sagostund i parken. 

I Rinkeby talar flera politiker under dagen. Bland annat kan du höra Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, civilminister Ardalan Shekarabi (S) och EU-parlamentarikern Anna-Maria Corazza Bildt (M). Dessutom blir det underhållning i form av Tensta Gospel Choir. 

Vill du festa så blir det strandfest på Kungsholmen. Vid Smedsuddsbadet hålls dagsfesten Mosquito Beachparty.

Läs mer: Åska avlöste hettan – men framåt nationaldagen är värmen tillbaka

Göteborg

I Slottsskogen spelar Göteborgs symfoniker nedanför Björngårdsvillan. Vid Gräfsnäsgården blir det dansuppvisning och där kan du prova på slöjd. 

Sugen på festival? I Trädgårdsföreningen bjuds det in till dagsfest med musikfestivalen Garden. På scen står bland annat The National och Future Islands. Glöm inte att köpa en biljett! 

Är det istället konst som lockar kan du hänga på konstrundan i Långedrag. 13 konstnärer öppnar upp sina ateljéer och bjuder in konstintresserade att njuta av verken. 

I Hammarkullen hålls ett traditionellt nationaldagsfirande med flagghissning, folkdans och underhållning av Cirkus unik och The Burnstein Orchestra. 

På Kronhusgården firas nationaldagen traditionsenligt med blåskonsert av Göteborg Wind Orchestra

Vill du hellre fira dagen till sjöss så kan du följa med på en guidad tur genom Älvstaden. Turen är kostnadsfri men glöm inte att anmäla dig

Per Svensson: Älska ­Sverige, avsky nationalismen 

Malmö

I Malmö firas det på Stortorget. Där kan du ta del av en flaggceremoni, lyssna till Malmö brandkårs orkester och se Malmö folkdansare uppträda. Under dagen pågår också en konsthantverksmarknad på torget. 

I Folkets park blir det fokus på barnen. Dit kommer Cykelorkestern och Superduperdirektörerna och det blir akrobatik, allsång och danslekar. 

Vill du hellre fira ett bröllop kan du bege dig till Lunds domkyrka för en drop in-vigsel. Läs mer här.

Läs mer: ”Nationalsånger och dagar är laddade ämnen”

Umeå

I år firas nationaldagen på Rådhustorget i Umeå. Där spelar Hemvärnets musikkår, det blir dansuppvisning med Balettakademien och det blir tal och flaggöverlämning. Packa en picknickkorg! 

Genom staden går en cykelparad från Ålidhems centrum till Vänortsparken. Där blir det tal av politiker, cykelloppis och utställning. Orkar du inte ta med egen mat finns det fika och mat på plats. 

Västerbottens museum blir det vernissage som invigs av museets konstnärsantikvarie Suzanne Stenberg och konstnärerna presenterar sig och sina verk.

Quiz: Vad vet du om nationaldagar?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.