Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-kan-du-gora-en-insats-vid-attentat/

SVERIGE

Så kan du göra en insats vid attentat

Många har agerat och på olika sätt visat sin vördnad för de skadade och döda efter fredagens terrorattentat. DN har sammanställt vad du mer kan göra för insatser i samband med ett attentat.

Ge blod.

Vid terrorattentatet i Paris 2015 köade människor för att lämna blod. I Stockholm kom tre gånger så många till de blodcentraler som var öppna i lördags. Endast redan registrerade blodgivare kunde dock lämna blod.

Blodlagret är stabilt, men inför påsk behövs påfyllning av framför allt O-blod. Ring inte sjukhusens telefonväxlar. Vilka blodcentraler som är öppna och kontaktuppgifter finns på https://geblod.nu/


Engagera dig i frivilligorganisationer.

Vid extraordinära händelser tar kommunerna hjälp av frivilliga resursgrupper för att få extra personal. Exempel på sådana grupper är Civilförsvarsförbundet och Röda korset. Även trossamfunden gör viktiga insatser genom att hjälpa människor som behöver stöd efter allvarliga händelser.

En lista på frivilligorganisationer finns på www.krisinformation.se

Stockholms stad behöver just nu inte hjälp av frivilliga, utan har klarat sig med egna anställda och andra som man redan har ett etablerat samarbete med, säger man till DN.

Var källkritisk när du sprider information.

När du delar information på sociala medier ger du den tyngd eftersom dina vänner förmodligen litar på dig. Därför är det viktigt att inte sprida osanna uppgifter. Var därför källkritisk:

Vad sprider du, fakta eller åsikter?

När kom informationen, är den fortfarande relevant?

Varifrån kommer den, sociala medier eller en mediesajt som har en ansvarig utgivare?

Hur kom den, från en pålitlig källa?

Vem lämnar informationen, en myndighet, företag, organisation eller privatperson, och kan du hitta ursprungskällan?

Varför sprids informationen, för att informera, underhålla, tjäna pengar eller något annat?

(källa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Läs mer: Så utnyttjas attacken för att sprida propaganda i sociala medier

Följ information och råd från myndigheter.

Efter attacken i Stockholm uppmanade till exempel polisen att hålla sig borta från city och att inte sprida bilder på drabbade i sociala medier.

Polisen beslutade också att införa gränskontroller vid inre gräns, vilket betyder att ha med sig pass eller id-kort vid utlandsresa.

Polisen understryker också vikten av att inte sprida osanna uppgifter, eftersom ett av syftena kan vara just att försvåra polisens arbete.

(källa www.krisinformation.se)

Förbered dig själv på bästa sätt.

Hos Krisinformation och polisen finns råd för den som hamnar mitt i ett attentat och tvingas fatta snabba beslut. Ju bättre förberedd du är, desto större är möjligheten att fatta välgrundade beslut.

Råden är:

• Sätt dig själv i säkerhet, använd naturliga skydd och undvik folksamlingar.
 • Försök att skapa en överblick av vad som hänt, var uppmärksam på vad du ser och hör och undvik att fokusera på telefonen.
 • Sätt mobiltelefonen på ljudlöst så att gärningsmän inte kan höra var du är. Ring inte i onödan personer som kan befinna sig i riskområdet.
• Följ polisens och räddningstjänstens uppmaningar.
 • Hjälp dem som behöver hjälp eller befinner sig i fara.
 • Varna dem som befinner sig nära. Larma viktiga iakttagelser till polisen via 112.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt