Den svenska bostadsrättsmarknaden har rört sig snabbt, vilket i sin tur har ökat hushållens skuldsättning de senaste åren.
Däremot har inte skyddet för köparna hängt med i svängarna, vilket är en fråga som regeringen håller på att utreda.
På DN Debatt nämner Hans Lindberg, vd för Bankföreningen tre punkter för hur konsumentskyddet kan stärkas och varför.
Läs mer: Räntechocken förändrade Sverige – mönster känns igen i dag
En väsentlig punkt, enligt skribenterna, är att ange bostadsrättens totalpris i bostadsannonsen. Något som redan görs i Norge. Säljaren ska alltså redovisa summan av det pris som tas ut för bostadsrätten och den andel av föreningens skuld som följer av köpet. Köparen får då en mer tydlig bild av hur stor föreningens skuld är och hur avgiften riskeras att förändras vid en högre räntekostnad.
Ett centralregister som är jämförbart med det register som redan finns för alla privatägda småhus är ett annat förslag som Lindeberg nämner. Det skulle öka tryggheten och säkerheten för köparen vid pantsättning.
”Felaktig notering av pantsättning kan leda till att en godtrogen förvärvare förlorar sin bostadsrätt vid en exekutiv auktion på grund av att en tidigare innehavare tillika pantsättare, inte betalat sina lån”, skriver de.
Läs mer: Priset på bostadsrätter skjuter fart
När det gäller nyproducerade bostadsrättslägenheter anser skribenterna att det är svårare för konsumenten att bilda sig en verklig uppfattning. De menar att den månadsavgift som anges i ekonomiska kalkyler och ekonomiska planer inte alltid räcker för att täcka föreningens kostnader. På så sätt blir det svårare för köparen att se hur den framtida månadsavgiften kommer att utvecklas över tid. Därför föreslår Hans Lindeberg att man ska ställa krav på full kostnadstäckning över tid – vilket skulle vara stort värde för bankerna.
”Det bör inte heller vara tillåtet att systematiskt driva en skuldsatt bostadsrättsförening med underskott”, skriver de och syftar på att pantvärdet försämras samt säkerheten för befintliga lån.
Läs mer om Hans Lindeberg förslag på DN Debatt.
Läs mer: Repliker. ”Sänk ränteavdragen för nya lån”