Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så kommer du bäst in i arbetet efter semestern

Många känner sig lite trötta och har negativa tankar när de kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Men det finns sätt att göra förändringen lättare att hantera.
Många känner sig lite trötta och har negativa tankar när de kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Men det finns sätt att göra förändringen lättare att hantera. Foto: Claudio Bresciani/TT

Många kan känna negativa tankar när de måste lämna hängmattan för att åter sätta sig i kontorsstolen efter sommarsemestern. Psykologen och arbetsterapeuten Sandra Guteklint tipsar om hur du bäst hanterar förändringen.

På samma sätt som det tar oss tid att varva ned när vi går på semester, tar det oss tid att komma i gång när vi går tillbaka till jobbet.

– Man ska vara medveten om att det tar lite tid att starta i gång hjärnan igen och att det är helt normalt att ha lite negativa tankar och känna sig lite extra trött den första veckan, säger Sandra Guteklint.

Sandra Guteklint. Foto: DN/arkiv

Saker som Sandra Guteklint tipsar om för att du på bästa sätt ska klara av förändringen:

1. I stället för komma tillbaka till jobbet på en måndag, börja på en onsdag så har du inte en hel arbetsvecka framför dig.

2. Unna dig långluncher om det är lugnt på kontoret och gå ut i solen för att ta tillvara på sommaren även om du är tillbaka på jobbet.

3. Ta ett kvällsdopp efter jobbet.

4. Strunta i den lagade middagen hemma vid köksbordet, ta i stället en picknick i parken.

5. Planera in något roligt under hösten, till exempel en resa, en konsert, middagar med vänner eller något annat att se fram emot.

6. Var inte hård mot dig själv om du har negativa tankar och svårt att komma upp på morgnarna, det är förhoppningsvis enbart en övergångsfas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.