Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så kraftsamlar Europa mot terrorhotet

Foto: Yves Herman/Reuters

Polis runt om i Europa har genomfört flera stora operationer mot misstänkta terrorister.

– Personer med radikala idéer som stridit i  Syrien planerade en riktad terrorattack i Belgien. Vi förväntar oss att det kommer att upprepas i Europa, säger Michèle Coninsx, ordförande för Eurojust, EU:s rättsliga expertorgan.

Källor i Bryssel uppger för DN att flera av operationerna i Belgien, Tyskland och Frankrike under de senaste dygnen har samordnats av Eurojust, som är EU:s medlemsstaters rättsliga expertorgan och arbetar med gränsöverskridande grov brottslighet. När personer som stridit för Islamiska staten eller al-Qaida är involverade kan man utgå från att Eurojust är inblandade, enligt DN:s källor.

Upp till 20 sovande terrorceller sägs vänta på att slå till i en rad europeiska länder. Enligt en under­rättelsekälla omfattar cellerna mellan 120 och 180 personer. Målen som pekas ut är Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna. Underrättelsetjänster inom EU och Mellanöstern ska ha identifierat ett nära förestående hot mot Belgien samt möjligen mot Nederländerna, rapporterar CNN.

Eurojust finns till som ett smörjmedel mellan EU:s medlemsländer i grova, gränsöverskridande brott. Redan vid ett gripande måste det finnas ett beslut om var de misstänkta ska lagföras och på vilka rättsliga grunder det sker. Bevisningen måste också kunna användas i landet där den misstänkta ska åtalas.

Michèle Coninsx, ordförande för Eurojust, vill inte kommentera pågående operationer eller Eurojusts inblandning.

– Det vore varken möjligt eller professionellt. Men de senaste två åren har vi arbetat med fenomenet utländska krigare, personer som reser till Syrien och Irak för att delta i exempelvis Islamiska statens strider. De flyttar ofta fram och till­baka, vi hade ett exempel i  våras med en person som åkte från Frankrike för att delta i strider, och sedan åkte från Syrien till Belgien, säger Michèle Coninsx till DN.

Två personer dödades och 13 greps när belgisk antiterrorpolis slog till mot en rad misstänkta terroristceller på torsdagen, som DN berättade om i gårdagens tidning. Terroristernas mål ska ha varit polisen själv, enligt den belgiska åklagarmyndigheten.

– Det handlade i Belgien om personer med radikala idéer som stridit i Syrien och planerade en riktad terrorattack. Det är något vi förväntar oss kommer att upprepas på fler ställen i Europa. Det finns utländska krigare i en stor majoritet av EU-länderna, det är ett växande problem, säger Michèle Coninsx.

I Frankrike greps tolv personer, åtta män och fem kvinnor, natten mellan torsdagen och fredagen, när fransk polis slog till i området där Amedy Coulibaly bodde. Coulibaly misstänks för att ha dödat en polis och dödades själv under gisslandramat i en kosherbutik i Porte de Vincennes i Paris.

Den senaste veckan har också en rad ingripanden ägt rum i Tyskland. Tidigt på fredagsmorgonen genomförde 250 poliser en razzia i Berlin där elva lägenheter och en moské i stadsdelarna Wedding och Moabit genomsöktes i jakt på bevis. Två män greps, 41 respektive 43 år gamla. Männen ska ha organiserat resor till inbördeskriget i Syrien.

I det nummer av nyhetsmagasinet Der Spiegel som utkommer på lördagen uppger tidningen att tyska myndigheter underrättats av utländska underrättelsetjänster om att järnvägsstationerna i Berlin och Dresden kan vara möjliga mål för framtida attentat. Dessutom ska utländska underrättelsetjänster fångat upp kommunikation mellan islamister som diskuterat ett angrepp på de så kallade Pegida-demonstrationerna.

Belgiens armé kan komma att användas efter hotet om terrordåd mot polisen, sade premiärminister Charles Michel efter ett extrainsatt regeringsmöte. Förslaget ingår i ett tolvpunktsprogram som rege­ringen aviserar för att möta terrorn.

Detta har hänt.

Två misstänkta terrorister dödades när belgisk polis i torsdags slog till i Verviers i östra Belgien.

13 personer greps på olika platser i landet: förutom i centrala Bryssel i  Molenbeek, i Anderlecht, i Antwerpen-stadsdelen Berchem samt i det lilla Liedekerke, några mil väster om Bryssel.

Två personer som greps i Frankrike i samband med de belgiska polisinsatserna ska nu begäras utlämnade.

I Tyskland greps två misstänkta terrorister när 250 poliser genomförde en razzia på fredagen.

I flera tillslag i Frankrike på fredagen greps tolv personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.