Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-lurar-coronabedragare-aldre-pa-pengar-kvinna-blev-av-med-over-100000-kronor/

SVERIGE

Så lurar coronabedragare äldre på pengar – kvinna blev av med över 100.000 kronor

Bedragare använder sig av oron för det nya coronaviruset när de lurar människor på pengar.
Bedragare använder sig av oron för det nya coronaviruset när de lurar människor på pengar. Foto: Sebastian Gollnow/dpa

Bedragare ringer, utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten och låtsas ha information om coronaviruset för att lura äldre på pengar. Enligt polisen har en kvinna i 75-årsåldern lurats på över 100.000 kronor.

– Det är människor som tillhör riskgruppen. Nu utsätts de även för detta, säger Anders Larsson, chef för Circa, polisens nationella specialgrupp mot seriebrottslighet mot äldre.

Telefonen ringer. På skärmen står det Folkhälsomyndigheten. Den som svarar får veta att den kan vara smittad av det nya coronaviruset och får ett erbjudande om att få hem ett coronatest. Men först måste han eller hon logga in på sin bank med hjälp av sitt bank-id.

– Det går ofta fort och poängen är att den som blir uppringd ska bli orolig och göra som förövaren vill. Om personen loggar in kan då förövaren lura sig in och flytta över pengar från kontot, berättar Anders Larsson på polisgruppen Circa.

Inom Circa-gruppen har man hittills fått in en handfull anmälningar om coronabedrägerier. De flesta har varit försök, men i ett fall har bedragaren lyckats lura en kvinna i 75-årsåldern på över 100.000 kronor.

Anders Larsson, gruppchef för Circa-gruppen som utreder seriebrottslighet mot äldre.
Anders Larsson, gruppchef för Circa-gruppen som utreder seriebrottslighet mot äldre. Foto: Privat

De som hittills har utsatts har varit födda på 30- och 40-talet.

– Det är människor som är oroliga för pandemin och det utnyttjas ordentligt av förövare som stressar upp dem i en situation då de redan är utsatta, säger Anders Larsson.

Coronaviruset: Läget i Västsverige just nu

Circa-gruppen med bas i polisregion Väst har jobbat med att kartlägga och utreda seriebrottslighet mot äldre sedan 2011.

Gruppen fokuserar dels på utländska bedragare – internationella ligor som kommer till Sverige för att begå brott – och dels på inhemska bedragare som bland annat ägnar sig åt telefonbedrägerier.

Coronabedragarna tros höra till den senare kategorin.

– Man måste vara vaksam på att det här förekommer och att det finns många olika varianter av det här. Ibland ringer de upp och utger sig för att ringa från polisen för att lämna ett olycksbud. Man blir blockerad av det budskap man får och låter sig luras, säger Anders Larsson.

Att kriser inte bara tar fram det bästa i människor vittnar även Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, NBC, om.

– Vi ser det varje gång det händer något stort i samhället. Det var samma under bränderna i Australien, det utnyttjades också av bedragare, säger hon.

Även om det inte handlar om många fall har hon redan sett en stor variation av tillvägagångssätt.

Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.
Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, NBC. Foto: Lars Hedelin

– Det finns allt från utpressningsmejl där man hotar att smitta någon med corona om man inte betalar en viss summa i bitcoin, till samtal där man utger sig för att sälja coronatester, säger Lotta Mauritzson.

Bedragare har också knackat på och erbjudit sig att handla åt äldre i syfte att få deras kort och koder, berättar hon.

Det har även cirkulerat sms där avsändaren har påstått att man gör en insamling för coronaforskning på Karolinska institutet.

– Det är personer som har en multikriminell livsstil och som behöver få in pengar i kristider, när de inte kan ha tillgång till andra saker som narkotika i lika stor utsträckning. Därför försöker de nu hitta andra sätt för att finansiera sin livsstil, säger Lotta Mauritzson.

Bedragare skickar bland annat sms för att lura äldre på pengar.
Bedragare skickar bland annat sms för att lura äldre på pengar. Foto: Polisen

Enligt henne anmäls det runt 240.000 bedrägerier årligen i Sverige.

– Den digitala utvecklingen har bidragit till en stor ökning. Tidigare var man tvungen att träffa personer en och en, nu kan man kontakta tusentals på en gång. Man kan skicka ut trevare och se vad som funkar. Därför går vi ut och varnar nu innan fler drabbas.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt