Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så lyckas du på högskoleprovet

Högskoleprovet
Högskoleprovet Foto: Tobias Röstlund / Scanpix
På lördag är det dags för Högskoleprovet. Sara Aschan är en av hundra som lyckades med det nästan omöjliga: 2.0. Nu undervisar hon andra i hur man bäst uppnår toppresultatet.

Högskoleprovet är indelat i fem block om 55 minuter. De olika delarna är: matematik, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang, diagram, tabeller och kartor, ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering och engelsk läsförståelse.

2.0 är maxpoäng och uppnås bara av omkring en procent av dem som skriver provet. Sara Aschan fick toppresultat redan på första försöket, innan hade hon förberett sig genom att träna på gamla prov, bland annat på högskoleverkets sajt studera.nu.

– Det är bra att ta reda på hur provet är upplagt innan man går iväg och skriver det. Då får man ett hum om hur frågorna är utformade vad man behöver träna mer på, säger hon.

Sara Aschan skrev provet på våren 2009, det var innan det gjordes om med fler frågor och en utökad matematikdel. Resultatet gäller i fem år, trots att Sara Aschans toppresultat fortfarande gäller funderar hon på att skriva om provet, kanske nästa år. Hon läser till civilingenjör på KTH. På fritiden är hon en av flera 2.0-skrivare som lär ut intensivkurser i högskoleprovsövning på företaget Upgrades Education.

– Det känns bättre att undervisa i något man faktiskt har provat på, därför vill jag skriva det nya provet. Och så verkar det kul, säger hon.

Det bästa receptet på ett lyckat högskoleprov är enligt Sara Aschan förberedelse, ju tidigare och mer desto bättre. För den som ännu inte har satt igång med pluggandet gäller det att ta vara på den tid som återstår fram till lördagens prov. Här är Sara Aschans bästa tips:

1. Öva på gamla högskoleprov och exempelprov på nätet.

2. Repetera gymnasiematten. Kursen i matematik A innehåller det mesta som dyker upp på högskoleprovets mattedel. Matten är enligt Aschan lättast att träna upp på kort tid. Fokusera främst på att repetera det du tycker är svårt.

3. Försök att hålla koncentrationen uppe under läsförståelseprovet. En lång text kräver både tempo och öga för detaljer.

4. Till orddelen kan du satsa på att lära dig prefix. Dela upp ordet så blir det lättare.

5. Ta din tid. Fokusera på dig själv och titta inte på vad andra gör. Inställningen under provdagen är viktig, ta det lugnt och ta vara på pauserna som ges mellan proven. Det är vanligt att man börjar på topp och sedan dalar på grund av trötthet, så fyll på med energi. Tänk på att du alltid kan göra om ett högskoleprov, det behöver inte avgöra hela din framtid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.