Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Så många frågor om dessa egentligen oartiga färger!”

Hur ska ett frieri gå till? När ska inbjudan till ett bröllop gå ut? Vad är korrekt klädsel vid vigseln? DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing chattade med läsarna om hyfs och stil vid bröllop i en ovanligt välbesökt chatt.

moderator: Välkomna! Chatten med Magdalena Ribbing kan börja. Det har redan nu kommit väldigt mycket frågor och det är inte säkert att alla kommer att få svar.


John: Går och funderar och passar på att fråga: Vi har fått en son och jag hade tänkt att överaska med att fria på vårt dop. Gå ner på knä efter att sermonin är klar som sista pumkt efter utgång ur kyrkan. Prasten är den enda som vet och tycker att det är kul. Hur ska ett frieri gå till? Måste man en förlovningsring? Då får ju inte hon välja hur den ser ut.
Magdalena Ribbing: Ja du, John, det låter som en scen i en film! Du behöver inte falla på knä, kan jag genast säga, och du behöver egentligen inte fria heller, ni är ju i en gemenskap redan eftersom ni bor ihop och har barn. Det du gör är egentligen att fråga din fästmö om hon vill ha ett bröllop. Frieriet innebär en fråga om att ha en gemensam framtid och leva i trohet med varandra. Men vill du göra detta så visst kan du falla på knä osv, och du behöver inte ge henne en ring, eller så skaffar du en enkel slät guldring så kan ni välja något annat därefter.

Magdalena Ribbing: Hej alla läsare - som ni ser är jag, Magdalena Ribbing, igång med svaren! Kul med alla frågor! jag svarar så fort jag kan, men som sagt, alla kommer nog inte att hinna få svar.

Zarah: Hej, Jag har den stora glädjen att ha blivit inbjuden till min väninnas bröllop i sommar. Dessvärre kan jag inte vara med på möhippan. Detta meddelade jag möhippeanordnarna på ett vänligt sätt. Nu vill de att jag ska betala en summa (ca 300-500kr) trotts att jag inte ska närvara på möhippan. Det är klart att jag vill att min väninna ska få en trevlig dag, men jag har som student lite skralt om pengar och hade tänkt använda dessa till att ta mig till bröloppet som är en bit bort. Bör jag betala?
Magdalena Ribbing: Du ska inte behöva betala för den fest som du inte är med på. Säg som det är till arrangöreerna, att du har ont om pengar och behöver det du har till bröllopstransporten. Om du vill kan du ge den blivande bruden en möhippepresent, traditionellt en visp, ett decilitermått eller någon annan hushållsgrej, som överlämnas vid hippan.

Mia: Om man fått en inbjudan till ett bröllop, men inte kan gå, måste man ändå köpa present till brudparet och skicka till dem?
Magdalena Ribbing: Bröllopspresenten är itne ett kvitto på kalaset, utan en symbol för den lyckönskan man ger brudparet. Så är det vänner som man vill gratulera skickar man en present även om man inte kan närvara på vigsel och fest.

J: Hej! Om man väljer guldringar som förlovnings/vigselringar, är det fel, rent etikettsmässigt att bära silversmycken till vid senare tillfällen?
Magdalena Ribbing: Nej, det går bra numera att blanda metallerna, det anses inte fel!

kajsa: Hej, vi ska på ett em bröllop och undrar om jag kan ha "öppna " tår i mina skor, klädsel är kavaj.
Magdalena Ribbing: Jajamensan Kajsa, det går förträffligt - en del inbillar sig att skor med öppen tå vore syndigt frestande i exempelvis en kyrka, men så är knappast fallet - det är avsevärt värre i så fall med bara axlar.

MLI: Hej! Jag har två frågor: 1) vad skall ingå i brudskålen? (talet alltså... Inte glasen) 2) vad bör minst ingå i tacktalet vid bröllopsmiddagens avslutande.
Magdalena Ribbing: Brudskålen är den första gemensamma skålen för det nyvigda brudparet. Den som utbringar brudskålen är en närstående person, som säger "Brudskålen för X och Y, all lycka till dem, leve brudparet, skål" - eller något åt det hållet. Tacktalet vid bröllopsmiddagens slut hålls av en av gästerna, förr den som hade brudens mor till bordet, eftersom brudens föräldrar brukade bjuda på bröllopet, och i det tacktalet ingår endast ett tack från gästerna för den härliga bröllopsmåltiden - det ska vara kort, vänligt förstås och gärna avrundas med en liten anekdot av älskvärt slag, och sist en gemensam skål.

Johan: Stämmer det att om man bär en röd klänning på bröllop så har man haft ihop det med brudgummen? Jag var på ett bröllop förra helgen där tre gäster hade röda klänningar.
Magdalena Ribbing: Den som tror att en kvinna frivilligt väljer en viss färg för att demonstrera sitt sexliv ska avstå från att ha röd klänning som bröllopsgäst. Alla kvinnor som har ett uns sunt förnuft och kan tänka själva har röd klänning om de vill - och de som kommenterar detta färgval är sorgligt okunniga och faktiskt, tycker jag, lite lite korkade. En liten notering i sammanhanget: den holländske kronprinsens brud hade tolv tärnor i röda klänningar.

Lina: Kan man som kvinnlig bröllopsgäst ha en svart- och vitmönstrad klänning (svart mönster på vit botten, inga enbart svarta eller vita fält) eller anses man både konkurrera med bruden och bära sorgfärg då? Om man har en färgstark sjal eller liknande till? Klädkoden är kavaj.
Magdalena Ribbing: Ibland tycker jag att det verkar som om kvinnor i bröllopsgäståldern inte äger någon klädsel i annat än svart, vitt eller svartvitt. Så många frågar i min spalt på DN.se/etikett om dessa egentligen oartiga färger!
Om du inte har någon annan klänning än en svart- och vitmönstrad så är det ju inget annat att göra än att ha den på bröllopet - men färgsätt den i så fall med en stor schal i stark färg, eller en bolero i stark färg, eller ett brett färgrikt skärp med långa ändar. Att bara ha örhängen i färg räcker inte.

TK: Hej Magdalena Vi ska på ett bröllop i sommar där klädseln är "mörk kostym". Kan min sambo bära en klänning som slutar strax ovanför knäna eller måste den gå över knäna? Tack för alla goda råd jag läst under åren ;-) Mvh /Tomas
Magdalena Ribbing: Trevligt att du har nytta av mina svar! Om din sambo är sådär sjutton år kan hon ha en riktigt kort klänning, vilket det är om den inte når knäna. Annars har hon till den rätt strikta klädkoden Mörk kostym en klänning eller kjol som prescis täcker knäna. Men detta är den formella synen på kjol-klänningslängd, många har i dag längd till halva låren och tycker det är tjusigt, så säkert kommer en del att ha så kort längd även på detta bröllop.

Matilda: Hej! Jag och min sambo är bjudna på bröllop i slutet av sommaren, kyrklig vigsel 14.00 med efterföljande middag och fest. Det jag är lite fundersam över är klädseln, då angiven klädkod är "valfri klädsel". Vi känner inte brudparet speciellt nära och det är därför lite svårt att välja nivå. Har du några tips?
Magdalena Ribbing: Helt hopplös med valfri klädsel! Det hjälper inte gästerna ett dugg - men enligt min erfarenhet blir klädsel på nivån Kavaj inte fel.

Carl: Hej! Har fått en inbjudan utan klädkod angiven. Är det OK att ha mörk blazer och ljusa byxor? Detta är ett sommrigt och undgomligt bröllop. Mvh Calle
Magdalena Ribbing: Det finns en liten men dock risk att ett bjudningskort utan klädkod innebär frack, men så låter det ju inte på din beskrivning. Du kan säkert ha den klädsel du beskriver.

Eva: Hej! Om det står "sommarklädsel" på en bröllopsinbjudan, vad innebär det exakt? För både dam, herr och barn....
Magdalena Ribbing: Det inenbär ingenting alls, bara att brudparet eller vem det är som står för inbjudan, förvirrar sina gäster. Men det kan kanske fungera om en kvinna har just en sommarklänning, knälång exempelvis, en man har snygga uddabyxor, ljus skjorta och en lätt kavaj, och barnen sina sommarfinkläder. Så tokigt kan det inte bli - även om det hade varit mycket säkrare och enklare med en klädkod typ Kavaj eller Vardagsklädsel.

Eva: Jag och min slovakiska fästman ska gifta oss i slovakien. Många släktingar på hans sida pratar inte engelska och inte heller några på min sida. Hur kan vi ordna med bordsplacering så att folk har någon dom kan prata med, samtidigt som det inte blir en uppdelning i hans och min sida? Vi vill också frångå den klassiska placeringen med brudparets föräldrar vid vår sida, del pga språk och även pga skilsmässa och tidigare familjekonflikter. Tack på förhand
Magdalena Ribbing: Det måste ju bli en uppdelning eftersom något gemensamt språk inte finns - så strunta i att vid bordet placera varannan brudsläkting med varannan brudgumssläkting som man brukar göra. Är det noga med bordsplacering enligt slovakisk sed? Brudparet kan sitta vid ett eget bord utan några andra, och mitt emot brudparet kan man ställa två tomma stolar som gästerna efterhand kan komma och slå sig ner i för att få en egen liten pratstund med brudparet, något som annars inte brukar vara möjligt.

Jenny Svensson: Hej Magdalena! Jag och min partner planerar ett så kallat "budgetbröllop", eftersom vår ekonomi är begränsad. Hon menar att vi inte behöver bjuda alla gäster på middag, en del kan komma senare på kvällen. Jag tycker att det verkar hemskt att göra urvalet bland gästerna, och jag vill att alla de som önskar ska kunna vara med oss hela dagen. Jag vill därför hellre laga enklare middag i form av buffé till alla, vilket min partner tycker verkar snålt. Vilket alternativ är mest passande?
Magdalena Ribbing: Att bjuda alla gäster på enkel mat är tusen gånger bättre än att bjuda några på finmiddag och andra på enbart dans.

Jossan: Hej! Jag undrar vari det största etikettsbrottet ligger i följande situation? En av två systrar ska gifta sig. Till bröllopet är inte systerns nye man bjuden - däremot systerns exman, som brudparet umgås mycket med privat. Systerns nye man är inte någon tillfällig bekantskap, utan en seriös relation där man just står inför att bli sambos. Vari ligger det största etikettsbrottet - att inte bjuda sin systers man, eller att som syster ifrågasätta brudparets önskan på denna punkt?
Magdalena Ribbing: Det låter som ett krångligt ärende - men tänk om systerns nye man kanske inte tycker att det är underbart att träffa sin föregångare? Är relationen mellan systern och den nye mannen etablerad och seriös som du beskriver, så ska han bjudas, men måste inte tacka ja. Däremot undrar jag lite om relationen mellan systrarna - varför pratar de inte med varandra om detta och kommer fram till en klok lösning? (som borde bli att nye mannen bjuds).

Nidál: Hejsan, Är det så att, det är inte okej att klä sig i svart kläning på bröllop? Mvh Nidál
Magdalena Ribbing: Efersom du frågar har du säkert fått veta att det inte är vänligt eller artigt att klä sig i helt svart som bröllopsgäst. Svart är den traditionella sorgfärgen i många kulturer och ska därför undvikas av de kvinnliga gästerna på ett bröllop, Svart klänning med en färgstark schal eller liknande kan fungera,.

Camilla: Hej! Hur gör man med present om ett par, rätt nära vänner har gift sig "i smyg" under en semester? Ingen visste något i förväg, och paret har nämnt att de ska ha en fest senare "under våren" men denna verkar ha uteblivit eftersom ingen inbjudan kommit än. Vi tänkte överlämna en gåva i samband med festen men nu har drygt 6 månader gått och vi har alltså bara gratulerat. Det känns väldigt konstigt, ska vi skicka en present nu? Eller skulle vi ha gjort det direkt när vi fick veta om giftermålet?
Magdalena Ribbing: ibland får man inte till sin almanacka utan ens goda planer faller av den ena eller andra orsaken. Festen kanske kommer omsider. Skicka eller överlämna presenten snarast - den är ju en lyckönskan!

Greger: Hej, jag har en fundering kring bröllopspresent. Jag och min fästmö håller på och skapar vårt hem tillsammans, inredning och renovering. Istället för att önska specifika saker vill vi be om bidrag till renovering och presentkort på några utvalda butiker. Är det ok att göra detta och hur gör man det på bästa sätt. Tacksam för tips.
Magdalena Ribbing: En gång hörde jag om ett brudpar som önskade sig amortering på sitt hus av bröllopsgästerna. Inte så uppskattat av dessa, kan jag säga. Avstå från att precisera vad pengarna ska gå till, avstå från presentkort, skriv på inbjudan att ni blir glada för ett ekonomiskt bidrag till konto xxxx, elelr ange vad ni vill ha för föremål i dessa utvalda butiker.

Anna: Hej Magdalena, Min mans dotter ska gifta sig. Brudparet står för bröllopet själva. Min man ska hålla tal för sin dotter. Håller han talet från honom och mig, honom och hans förra fru (dotterns mor) eller bara från sig själv? Hur avslutar man ett bra bröllopstal? Tack! Mvh Anna
Magdalena Ribbing: Brudens far ska göra upp med brudens mor om hur talen ska hållas. Hon kanske vill hålla ett egeet tal till sin dotter. Vill hon inte det ska brudens far säga ungefär "din mamma och jag" någon gång i talet, så att det framgår att det finns en mor. Du som icke biologisk förälder behöver inte ingå i talet, men har du en bra relation till din styvdotter kan din man säga något om dig som förtjust bonusmamma eller något sådant. Bröllopstalet avslutas traditonellt med en skål för brudparet.

Hr BO: Vad betyder klädsel:kavaj? Och vem förväntas hålla tal? Och vilka tal förväntas hållas)
Magdalena Ribbing: Formellt innebär klädkoden kavaj att män har en hel kostym, mer eller mindre mörk efter smak och umgängesstil (ju mer traditionellt desto mörkare) men också numera i vissa lättsamma fall snygga uddabyxor (inte jeans) och en mörkare prydlig kavaj, alltid skjorta och oftast slips. En kvinna har en knäkort eller lite längre festfin kjol/klänning med överdel som bör ha täckta axlar. Tal håller den som vill men många hugade talare borde avstå, nutida bröllop blir ibland outhärdliga på grund av långa, många, sega självcenterade tal. Måste-talen är välkomsttal som inbjudaren håller, och tal till brudgum-brud från respektive föräldrar eller närstående, samt ett tärntal och ett marskalkstal, om nu sådan uppvaktning förekommer. Sista talet är också nädvändigt, nämligen tacktalet från gästerna till inbjudaren.

Emma: Är det dålig ettiket att ha kuvertavgift?
Magdalena Ribbing: Nej. Det är vanligt numera. Men förr ansågs det inte så trevligt.

Amy: Hej! Min kille och jag är nöjda med de materiella ting vi har och vill därför helst undvika att få brödrostar i bröllopspresent. Jag vill gärna ta en kurvertavgift för att göra det enkelt för gästerna kanske 200kr. Min fästman föredrar att "önska" pengar till bröllopsresan. Han är inte bekväm med kurvertavgift eftersom han anser att brudparet ska bjuda. Jag gillar inte tanken på att önska mig pengar för det känns som tiggeri. Vilket är bäst? Har du några goda råd? Tack på förhand!
Magdalena Ribbing: Numera önskar sig många brudpar pengar att det gamla synsättet om pengar som olämplig gåva till brudpar har försvagats. Men skillnaden mellan kuvertavgift och önskan om respengar är minimal. Jag kan inte lösa det problemet åt dig och din fästman, det kvittar helt enkelt lika, gästerna känner oavsett vad ni skriver i inbjudan att de betalar för sig på festen. 200 kr per person är inte för mycket, så det är okej tycker jag, och väljer ni att ha det som kuvertavgift och samtidigt skriva att kuvertavgiften är istället för presenter eftersom ni har allt ni önskar er.

jannike: Hej. Hur mycket pengar ska man lägga på bröllopspresent till brudparet? Vi ska på 2 bröllop i sommar och vi är nära vänner med dessa liksom övriga vänner men de andra paren tycker att 500 kr per par räcker men det är väl för j*vla snålt? Hur resonerar man? Tacksam för svar.
Magdalena Ribbing: Jisses! Varför skulle 500 kr per par vara för "snålt"? Man resonerar så här när man ger en present: vad skulle brudparet tycka om att få, vad har vi råd att lägga på presenten? Och så skaffar man det som man tror att mottagarna blir glada för, och som man har råd med. 500 kr, eller 100 kr om det räcker till den present man vill ge, eller 10 000 kr om man är miljardär till skillnad från brudparet. Helt frivilligt alltså!

Karin: Jag är nyfiken på hur vanligt det är nu för tiden att det är kvinnan som friar? Det traditionella, med mannen på knä, minskar?
Magdalena Ribbing: Hoppas att många kvinnor friar, det är ju rejält förlegat med den gamla seden att mannen ska fråga kvinnans far och sedan han fått ja av honom, om hennes hand och hjärta (bättre att hon behåller dessa delar) och falla på knä i medeltida ridderlighet. Bor man ihop har man redan bestämt sig för att leva tillsammans, om det nu inte är ett uttalat tidsbegränsad sammanboende. Men den som vill fria i meningen göra relationen känd för alla och förmodligen med ett bröllop inom överskådlig tid, friar, man eller kvinna.

JB: Hej Det här rör bröllopsdagen ett år efteråt (och fortsättningsvis). Sonen och svärdottern förväntade sig att vi skulle uppmärksamma deras bröllopsdag ett år efteråt. Vi hade inte glömt men tyckte det var deras firande.Till saken hör att brudens föräldrar och släkt uppvaktade. Vad gäller och vad är hyfs och god ton?
Magdalena Ribbing: Bröllopsdagen är det äkta parets egen dag, den behöver inte alls uppmärksammas av någon annan. Vill man skicka ett kort, en blomma eller annat så blir det säkert uppskattat, men det är inte någon tradition och inte särskilt vanligt, såvitt jag vet.

K.: Jag överväger att fria till min pojkvän, tillika sambo, sedan flera år tillbaka (vi är 29 år). Min fundering gäller ringar: vill att vi ska köpa dem tillsammans, så vi båda blir nöjda. Men ska jag då ha substitutsringar (i silver?), som vi sedan byter ut? /Kristina.
Magdalena Ribbing: Ni bor ju ihop så avstå från ringar vid ditt frieri, och gå tillsammans till juvelerare och välj något hållbart sedan din pojkvän fått ur sig sitt lyckliga förvånade "ja, ja, ja" som svar på ditt frieri.

Christopher R: Hej Magdalena! Synen på förlovning skilljer sig vad jag förstått mellan olika länder och kulturer. Hur gör man egentligen i Sverige, hur långt innan ett brölopp är det "okej" att förlova sig om man ska göra rätt enligt våra traditioner? Hälsningar Christopher
Magdalena Ribbing: Förlovningen är inte juridiskt bindande, vilket den ursprungligen var, trolovning som det hette, och den ingicks i vittnens närvaro för att ingen i paret skulle kunna påstå att den inte ägt rum. Men sedan länge är det endast vigseln som har juridisk giltighet i svensk lag. Man kan alltså förlova sig fem minuter innan man vigs, eller åratal innan. Vanligt har varit förr att förlovningen som alltid skulle resultera i äktenskap ingicks och omgående därefter började fästmön sy på sin utstyrsel brodera monogram på lakan och handdukar, och fästmannen skaffade bostad och möbler, och när detta var gjort blev det bröllop. Som du ser är det inte aktuellt med sådan sed i dag, och därför spelar det ingen roll om eller hur länge man är förlovad. I USA brukar det anses att bröllopet ska äga rum inom ett år efter förlovningen, blir det inte så anses det vara fästmannens "fel" och då bryts förlovningen - men fästmön får behålla den fina förlovningsringen som tröst. Sådana dumhter håller vi inte på med i svensk tradition.

Leo: Hej, Min blivande fru kommer från ett konservativt amerikanskt hem där de kräver att få betala för hela brölloppet, (det enda jag får betala för är blommorna) med det så tar sig också utrymme att bestämma en hel del kring brölloppet. Nu vill hon bestämma vad mina marskalkar skall ha på sig. Något som jag inte alls vill att hon skall ha något att säga till om. Hur fungerar det traditionellt med marskalkar, vem bestämmer deras kläder? Hur mycket "makt" får "svärmor" när hon skall betala?
Magdalena Ribbing: Är det inte väldigt bra om det blivande brudparet samarbetar om sitt gemensamma bröllop? Även med svärföräldrarna - för framtida familjetrevnad, menar jag! Förklara för svärmor att enligt svensk sed, och du verkar vilja följa sådan, ska marskalkarna formellt och traditionellt ha samma slags klädsel som brudgum och gäster. Det förekommer att brudgum och marskalkar har en egen klädnivå, men det kan vara utklädselvarning för sådant. mest elegant och korrekt är att alla anpassar sig till en gemensam klädnivå, utom bruden som har sin vita långa klänning och slöja.

Greyhound: Hej Magdalena! Long time reader, first time writer. Jag och min flickvän ska gifta oss i utlandet under en privat resa i sommar. Ingen av oss vill ha släktingar med på bröllopet då ingen av oss tycker om uppmärksamheten. Vilket är det bästa sättet att berätta för bröllopstörstiga släktingar att vi varken kommer fira bröllopet före eller efter resan?
Magdalena Ribbing: Välkommen bland frågeställarna, Greyhound! Skriv ett brev, pappersbrev förstås, likalydande till alla närstående, ungefär "Vi har gift oss i X och är jättelyckliga men vill inte fira varken nu eller senare, ni som känner oss vet hur vi är! " Skicka det till allihop direkt efter vigseln. Ni kommer att få en del vaser och brickor och kokböcker vid hemkomsten, så det kanske är lika bra att be att få slippa presenter också, om ni inte vill ha sådana.

Frågande: Våra vänner hade ett utländkst bröllop som vi närvarde på. Detta var jätteroligt och kul att se lite icke svenska traditioner. Eftersom det inte fanns en tradition av bröllopspresenter hade vi en present till paret när de kom tillbaka till Sverige . Nu skall de ha en fest för de svenska bekanta och vi antar att de övriga har med sig presenter. Är det okej om vi överlämnar en finare blomma eller liknande då vi redan har gett dem en bröllopspresent? Vi vill ju inte komma helt tomhänta till festen.
Magdalena Ribbing: Om festen äger rum hemma hos paret så kan ni ta med en blomma, det räcker. Är den på lokal är blommor inte så lyckat, ta med något mer lättforslat i så fall.

Anna: Hej, vii ska på bröllop i sommar i Spanien. Brudparet bor själva i Sverige och har ingen direkt koppling till Spanien så alla gäster kommer att flyga in och bo på hotell under minst 2-3 dagar. Flygbiljetter och hotell går på några tusen per person och jag undrar lite hur man ska se på present då, det känns som att vi redan lagt ut väldigt mycket pengar. Är det fel om man inte köper en present?. Tacksam för tips!
Magdalena Ribbing: Tacka nej till bröllopet och avbeställ biljetterna - dessa pretentiösa långresebröllop med stora utgifter för gästerna är faktiskt inte okej. Om brudparet inte har skrivit tydligt att gästernas närvaro är den enda present som önskas, så är det svårt att komma utan något alls. Men ge i så fall något enkelt för en hundralapp.

Anna: Hej! Vad jag vet bör man ej ha bara axlar i kyrkan. Jag undrar dock om man, som brud, får ha klänning med ca 4 cm breda axelband utan extra kofta/sjal eller dyl över för att det skall vara heltäckta axlar. Det är inte en "tub-klänning" med helt bara axlar alltså.
Magdalena Ribbing: Vad är det som är så svårt med en schal eller bolero eller liknande under vigselakten? Vigseln är en högtid, inte en danstillställning, och det korrekta är att brud och kvinnliga gäster har armarna, eller överarmarna åtminstone, och axlarna täckta i kyrkan.

Mikaela: Hej! Om man gifter sig utomlands, endast brud/brudgum och brudgum/brud narvarande, kan man sedan i efterhand ha en brollopsfest pa hemmaplan anda? Kallar man det anda brollopsfest eller karleksfest eller annat? Mest for att anda kunna dela med sig av dagen och brollopet aven om de inte narvarade just da (funderar pa att visa film fran vigseln da ocksa). tack for alla bra svar annars!
Magdalena Ribbing: Det går förträffligt bra att ha en efterbröllopsfest en tid efter vigseln! Och det är trevligt med en film från vigseln. Bra idé!

Ek: Hej Magdalena, Jag var nyss på ett bröllop där det var många sakar som förvånade mig, främst att brudgummens far inte satt vid brudparets bord, däremot satt brudgummens mor och hennes nya man, samt brudgummens brors fru med barn vid det bordet. Vad anser du om detta? Eftersom jag känner fadern vet jag att han inte blivit informerad om detta i förhand och han var otroligt upprörd under hela kvällen men höll god min.
Magdalena Ribbing: Vid ett bröllop, liksom en konfiramtion, ett dop osv av utpräglad familjekaraktär, är de biologiska föräldrarna närmast, och ska omge i det här fallet brudparet. Det kan ju vara speciella situationer, om en förälder har varit mycket frånvarande och en styvförälder mycket närvarande under brud eller brudgums uppväxt kan rollerna bytas. Men är det vanliga relationer ska brudens far sitta på hennes andra sida. Att brudens mors nya man på bekostnad av brudens biologiske far satt vid honnörsbordet var alltså fel. Oavsett hur man gör är det brudens skyldighet att meddela en avvikande placering. Snyggt av hennes far att hålla god min - det är så man uppför sig!

Lina: Hej! Jag och min blivande make önskar ett enkelt bröllop, en kyrklig ceremoni med lite musik. Många kommer att få resa långt då vi bosatt oss långt från vår stan där vi växte upp. Finns det krav att man behöver göra något extra på bröllopet, bara för att gästerna reser långt och lagt ner tid på pengar och resa?
Magdalena Ribbing: Kan ni ordna en lunch dagen därpå, eller en enkel sammankomst kvällen innan bröllopet är det uppskattat för de långväga resenärerna. Eller flytta bröllopet till er gemensamma uppväxtstad - det är stiligt av er i så fall att inte åsamka gästerna kostnader.

Mikaela: Finns det nagon sed av i Sverige alls av att fraga brudens familj om tillatelse?
Magdalena Ribbing: Förr tillfrågades kvinnans far av den tilltänkte fästmannen om han fick fria till kvinnan ifråga. Det var på den tid då kvinnor inte var myndiga, inte fick bestämma över sina pengar och ofta bodde hemma underhållna av föräldrarna till dess att de gifte sig. I dag är det mest en lustighet om den som vill fria frågar sin partners föräldrar om tillstånd att göra detta. Men många tycker att det är tjusigt, och då kan de ju göra det.

Michael: Hej Magdalena, Jag ska på ett bröllop i USA i sommar och jag ska vara en av groomsmännen. Brudparet kommer stå för kostym, dessvärre kommer denna kostym vara av amerikansk modell, dvs. se ut att vara 2 storlekar för stor jämfört med europeiska kostymer. Är det ok att ta med en kostym från Sverige, i europeisk modell och använda den istället? Självklart kommer den vara i det tyg som brudparet önskar. Jag är mycket tacksam för svar. Hälsningar Michael
Magdalena Ribbing: Det verkar för mig bättre att du diskuterar detta med brudgummen och säger att din kostymstorlek är vad den nu är, istället för att avvika från övriga. Du är inte huvudperson, och det kommer inte att vara så gräsligt hemskt för dig att denna enda dag ha en kostym som du inte älskar.

Jossan: Hej - jag vill gärna återkomma till min fråga om etikett kring inbjudan av sin systers man: mannen i fråga har inga problem med att träffa sin partners exman. Systrarna har pratat, och den blivande bruden har givits flera tillfällen att rätta till det hela genom att säga "självklart är din man bjuden också!" - dock har hon envist vidhållit att bara systern är bjuden och dessutom framhållit att det är systern som begår ett grovt etikettsbrott genom att ifrågasätta vilka som bjudits.
Magdalena Ribbing: Men om detta är ett svårt problem, som det verkar vara, kan inte systern helt enkelt tacka nej till bröllopet, och säga att hon ogärna går dit utan sin man? Det låter fortfarande som om systrarna inte talar klarspråk med varandra.

EmilK: Hej. Det är min erfarenhet att även korrekt angivna klädkoder misstolkas av gäster. Jag ska ha bröllopsfest i norrländskt vinterklimat och vill se gäster med ljusa kostymer och kortare klänningar för att få lite färg på tillvaron (dvs undvika mörk kostym och uppåt) men är rädd för att klädkod "kavaj" kommer innebära gäster i just kavaj och udda byxa, dvs att det blir fel. Kan man precisera klädkoden utan att skriva folk på näsan i inbjudan?
Magdalena Ribbing: Klädkoden anges inte för att muntra upp inbjudaren, utan för att ge gästerna nivån på festen så att de kan klä sig på ungefär samma nivå, för att ingen ska behöva känna sig för fint klädd, eller för enkelt klädd. Däremot är det totalt fel om inbjudaren så att säga går in i gästernas garderober (vilket inte är ovanligt numera!) och preciserar som du skulel vilja göra, "ljusa kostymer och kortare klänningar". Det ska du inte lägga dig i. Vill gästerna ha mörkblå kostym och vadlång klänning så är det deras sak. Färg på tillvaron - ja den får du se till att skaffa på annat sätt än genom att beskriva detaljerat för gästerna vilka kläder de är tillåtna att bära.

blomman: Hur långt innan kan en möhippa hållas? Jag har några vänner som planerar en möhitta 6 månader innan bröllopet, vilket för mig känns aningens oförskämmt.
Magdalena Ribbing: Oförskämt är det inte, men okunnigt och dumt. För det första vet ju inte möhippefolket om förhållandet finns kvar ett halvår senare, för det andra är traditionen med möhippan brudens väninnors "avskedsfest" till hennes ogifta liv, och den sammankomsten hålls dagarna innan bröllopet. Eller någon vecka innan. Men absolut inte ett halvår i förväg,

Sofie: Hej! Jag och min väns pojkvän kommer inte överens. För att göra en lång och sorglig historia kort behandlar han henne riktigt illa, är otrogen och visar henne ingen respekt. En sådan person vill jag inte umgås med. Måste jag bjuda honom på mitt bröllop? Jag vill ju så otroligt gärna ha min vän sär! / Sofie
Magdalena Ribbing: Du kan inte låts bli att bjuda en person som hör ihop med en av de gäster du vill bjuda. Är deras relation etablerad så ska han bjudas, oavsett vad du tycker om honom, och även om han är respektlös mot din vän och otrogen. Är hon den enda som inte vet detta?

Hanna: Hej! Jag är allergisk mot mycket och detta är något jag är lite orolig över, jag har påpekat mina allergier för bruden (samt brudens mor) men vill inte tjata om det för det är ju deras fest och de ska ju få bjuda på vad de vill. När jag berättade om detta fick jag svaret "det kan du ju peta bort". Tyvärr är det så att om något jag inte tål mot legat mot nått annat så har det blivit "smittat" och jag kan ej äta alls. Ska jag strunta i det & riskera att bli utan mat eller bör jag säga till igen?
Magdalena Ribbing: Du går inte på bröllopet för att äta i första hand, så ta med dig en rätt som du tål, och säg det i förväg till bruden och brudens mor, då kan de räkna bort din portion. Har man allergier och är rädd för konsekvenserna av andra oförståelse för detta så är det bäst att ta med egen mat. Det är inte konstigt och inte oartigt!

Johanna: Jag har en kusin i Spanien som nyligen gifte sig, endast min pappa blev bjuden till bröllopet, men han var å andra sidan redan där. Jag kände mig bortglömd. Var det fel av honom att inte bjuda mig eller tänkte han att det är taskigt att bjuda någon som bor så långt bort?
Magdalena Ribbing: Men var det så självklart att du skulle ha bjudits? Umgås du mycket med din kusin? Träffas ni? Enbart det faktum att man är kusiner gör det inte givet att man ska bjudas på bröllop! Om ni har en nära kontakt så var det förmodligen avståndet som gjorde att du inte inbjöds - men rätteligen skulle du ha fått bestämma själv i så fall om du ville kosta på en resa.

evis: Hej Magdalena, Jag undrar om det fortfarande är vanligt att man gifter sig inom ett år efter förlovningen? Min sambo vill vänta lite (2-3 år) innan vi gifter oss, men folk frågar oss redan nu vid förlovningen när vi ska gifta oss och om vi har bestämt datum.
Magdalena Ribbing: Nej, det är inte vanligt eller viktigt eller nödvändigt eller traditionellt att gifta sig inom ett år efter förlovningen, enligt svensk sed. En del personer är förlovade utan vigsel livet ut. Andra förlovar sig en halvtimme innan vigseln. Man gör precis som man vill, och alla dessa tjatare som frågar om bröllop och datum får man vänligt informera om att det blir så småningom, och att det inte är bestämt. Påstår någon att vigseln ska ske inom ett år så får du hänvisa till att det är en amerikansk sed som du struntar i.

Magdalena Ribbing: Magdalena Ribbing: Tack för denna mängd goda, spännande och bra frågor! Nu slutar jag svara! Välkomna till DN.se/etikett!

moderator: Stor tack till Magdalena Ribbing som svarat på mängder av frågor från er läsare. Vi avslutar nu denna chattstund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.