Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så mycket dyrare är ekomaten – DN synar olika affärer

En matkasse med ekologiska matvaror är 50 procent dyrare men suget efter ekologisk mat fortsätter att öka.

Förra året ökade försäljningen av ekologisk mat med 38 procent, från 11,2 miljarder till 15,5 miljarder kronor och flera butiker fortsätter att satsa på den ekologiska marknaden. DN har jämfört priserna på ett antal utvalda ekologiska varor i sex butiker i Stockholms innerstad för att ta reda på var de billigaste matkassarna finns och hur stor prisskillnaden är mellan olika butiker.

Resultatet visar att den ekologiska kassen är 36–56 procent dyrare än den konventionella kassen i samtliga undersökta butiker där varorna fanns tillgängliga. Skillnaden mellan en matkasse med tolv konventionella varor och en med lika många ekologiska ligger mellan 110 och 130 kronor.


Foto: Lotta Svensson

I DN:s test hade Willys den billigaste ekologiska kassen av de undersökta butikerna, och hamnade på 370 kronor. Icas matkasse landade på något mer, drygt 380 kronor. Kassarna med konventionell mat kostade 240 kronor respektive 270 kronor. Prisskillnaderna över lag visade sig inte vara så stora mellan de olika butikerna. Trots att de konventionella kassarna är billigare visade undersökningen att det finns flera enskilda varor där det inte är någon större skillnad i pris mellan vanliga och ekologiska produkter. Se resultatet i en grafik här

Bland de varor DN undersökte var vitkål, smör och lax de produkter där prisskillnaden mellan konventionellt och ekologiskt var som störst. Ekologisk lax var en av de svåraste varorna att hitta. Butiker som normalt har den uppgav att det var svårt att få fram tillräckligt mycket. Den enda frysta ekologiska lax som vi hittade fanns i tvåpack där varje filé väger 140 gram. Den vanligaste förpackningen av konventionell lax var i fyrpack, där varje filé väger 125 gram.

I flera affärer var den ekologiska laxen nästan dubbelt så dyr som den konventionella, 120 kronor jämfört med 60 kronor. Prisskillnaden beror på att det är dyrare att föda upp lax ekologiskt, enligt Kristin Cooper, pressansvarig på Krav:

– I Kravmärkt produktion får till exempel inte kemikalier och koppar används för att rengöra nätkassarna. I stället för att bekämpa laxlössen, som sitter på laxens skinn, med kemiska bekämpningsmedel så används läppfiskar, som äter upp lössen i stället. Dessutom består laxens foder av bland annat animaliskt fiskprotein från fiskrens och kasserad fisk, inte vanlig matfisk, säger Kristin Cooper.

Olika mejeriprodukter skiljer sig stort i pris. När det gäller mjölk var det liten skillnad mellan ekologisk och konventionell, som mest 2,50 kronor. Däremot är skillnaden i pris när det gäller smör mycket stor, i en butik var det ekologiska smöret hela 21,60 kronor dyrare än det konventionella.

På Arla vill man inte kommentera den stora prisskillnaden utan hänvisar till handeln. Claes Salomonsson, presschef på Axfood, säger att två skäl kan vara att efterfrågan på mjölk är större och att det är ont om ekologiskt smör.

Ingrid Gunne är en kund som försöker handla ekologiska varor i så stor utsträckning som ekonomin tillåter. Skillnaden i pris mellan ekologiska och konventionella varor är ett skäl till att hon köper mer av vissa livsmedel.

– Mjölk och ägg handlar jag alltid ekologiskt eftersom det är så liten skillnad i pris. Men när det kommer till grönsaker så blir det både ekologiska och vanliga produkter eftersom prisskillnaden är mycket större där, säger Ingrid Gunne.

 

 


Kommentar. Jannike Kihlberg: Ekomat har ersatt fläskfilén som lockvara

Så billigt som möjligt var länge normen när det gällde matinköp, både för konsumenter och butiker. Men på kort tid har attityden ändrats radikalt.

När jag för mindre än ett år sedan skrev om att fyra danskar dött av den MRSA-bakterie som de flesta danska grisar bär på var den vanligaste lockvaran i butikerna billig dansk fläskfilé.

I dag känns de röda skyltarna med extrapriser på 49 kronor kilot för filén väldigt avlägsna. I stället är det nu gröna skyltar med ekologiska varor som gäller när butikerna tävlar om att locka kunder. Läs hela kommentaren

Fakta. Så gjordes undersökningen

Tolv av de vanligaste matvarorna i ett hushåll valdes ut: Mellanmjölk, smör, ägg, nötfärs, lax, potatis, bananer, vitkål, tomater, spagetti, kaffe och kikärtor.

Inköpen gjordes i sex butiker i olika affärskedjor. Willys och Hemköp hör till samma affärskedja men har olika profiler. Butikerna ligger i centrala Stockholm och valdes ut för att de har ungefär samma kundunderlag och på så vis är jämförbara.

Varorna som inhandlades var de billigaste i sitt slag som gick att hitta på hyllorna. När det gäller nötfärsen var kriteriet att den ska vara svensk. Övriga varor kommer från olika länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.