Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-overlever-prisat-kvinnokollektiv-coronakrisen/

Sverige går samman

Så överlever prisat kvinnokollektiv coronakrisen

00:58. Kvinnokooperativet Yalla Trappan på Rosengård hittat nya vägar för att hjälpa både sig själva och andra under coronapandemin.

MALMÖ. Deras lunchrestaurang tvingades stänga och många anställda permitterades. Nu har kvinnokooperativet Yalla Trappan på Rosengård hittat nya vägar för att hjälpa både sig själva och andra under coronapandemin. 

Det doftar förföriskt från restaurangköket i Rosengårds gamla herrgård.

Runt en arbetsbänk står åtta kvinnor och hackar grönsaker. På dagens att göra-lista: sötpotatisbiffar med mandel och chili och ris med rostad vitkål.

Chiamaka, Fadila, Suha och Saferah står runt arbetsbänken och hackar grönsaker i Yalla Trappans kök.
Chiamaka, Fadila, Suha och Saferah står runt arbetsbänken och hackar grönsaker i Yalla Trappans kök. Foto: Anders Hansson

– Yalla, glöm inte mellanrummet, glöm inte corona! Vi håller avståndet, ropar 53-åriga Zeina Doulani, en av kökets handledare. 

Hon ler stort och skämtar med sina kamrater. Bara den helsvarta klädseln avslöjar att hon är i en tung tid. 

– Min pappa dog i min hemstad i södra Libanon för några veckor sedan. Men på grund av coronaviruset kunde jag inte åka dit och ta farväl. Jag är glad att jag kan komma hit och jobba, det får mig att glömma, säger hon. 

Kvinnokooperativet Yalla Trappan har genom åren prisats för sina insatser i arbetet med att arbetsintegrera och skapa sysselsättning åt utlandsfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. Sedan starten 2010 har verksamheten gått från 8 till drygt 40 tillsvidareanställda. Förutom en populär lunchrestaurang i Rosengårds centrum driver de allt från catering och lokalvård till egen syateljé med filialer på Ikea och H&M. 

Hetham Maaret jobbar på den egna syateljen.
Hetham Maaret jobbar på den egna syateljen.

Men våren 2020 har inneburit ett avbrott i framgångarna. I mars, när coronakrisen var ett faktum, tvingades restaurangen stänga. Anställda permitterades, de stora cateringuppdragen bokades av. 

– För många av kvinnorna är Yalla Trappan mycket mer än ett jobb. En del av dem har aldrig haft ett arbete utanför hemmet tidigare. Att då riskera att de isolerar sig hemma, under en kris med mycket oro, hade inte varit bra. De behöver komma ut och träffa varandra, säger Therese Frykstrand, verksamhetsansvarig.

När det såg som mörkast ut kläckte någon en idé. Varför inte testa middagskassar, kanske till äldre eller folk som sitter i karantän?

Mona Mahdi och Samah Alhatti jobbar tillsammans i köket.
Mona Mahdi och Samah Alhatti jobbar tillsammans i köket. Foto: Anders Hansson

Steget från ord till handling var inte långt. Ett inlägg på sociala medier och så började beställningarna trilla in. 

– Nu kan vi få över tvåhundra beställningar av alla möjliga privatpersoner på en dag. För en del kunder är vi den enda mänskliga kontakten. En av våra stammisar är en 86-årig kvinna som ringer in sina beställningar varje vecka. Man märker hur glad hon blir av en liten pratstund, säger Helena Håkansson, samordnare för Yallas kök. 

Middagskassarna körs ut över hela Malmö med omnejd, ibland ända till Ystad. Ingen av kvinnorna har körkort, men ett av Malmös kommunalråd ställer upp med gratis utkörning tillsammans med en politikerkollega och en pensionerad zoolog. 

Fatme Ibrahim plockar ihop matkassar som Sedat Arif, kommunalråd i Malmö, hjälper till att köra ut.
Fatme Ibrahim plockar ihop matkassar som Sedat Arif, kommunalråd i Malmö, hjälper till att köra ut. Foto: Anders Hansson

Stämningen i den gamla herrgården med anor från tidigt 1800-tal är oftast livlig. 

– Kvinnorna här är mina systrar, mina allra bästa vänner. Vi är som en stor familj, säger Mona Mahdi och skyfflar in en plåt fröknäcke i ugnen. 

Hon är ensamstående trebarnsmamma och ”boss” för Yalla Trappans bageri. Ögonen lyser när hon rabblar favoritrecept på bröd, kakor och desserter. Bageriet är hennes passion. Och inte för ett ögonblick bryr hon sig om de nya, kortare arbetstiderna under coronakrisen. 

– Jag kommer hit ändå. Här slipper jag vara rädd, jag bara släpper allt och glömmer. Man blir lugn av att umgås med andra, att ha något att göra. Särskilt i början när ingen gick ut, det var helt tomt på gårdarna och gatorna, säger hon. 

Att baka i Yalla Trappans bageri är Mona Mahdis stora passion.
Att baka i Yalla Trappans bageri är Mona Mahdis stora passion. Foto: Anders Hansson

Några kvarter bort, i en källarlokal på Nobelvägen, ligger Yalla Trappans syateljé. I vanliga fall brukar här tillverkas hemtextilier, men covid-19 har inneburit en omställning även här. 

Först hörde Malmö stads serviceförvaltning av sig. Hemtjänsten behövde hundra skyddsrockar akut. Sedan har flera andra skånska kommuner, som Eslöv och Staffanstorp, följt efter. 

Med flinka fingrar syr Noi Chankhamrian de sista sömmarna på dagens andra skyddsrock. Hon jobbade som sömmerska på en skofabrik i Thailand i 22 år, men fann kärleken hos en svensk man och flyttade till Malmö. Jobbet på Yallatrappan är hennes första i Sverige och precis som kollegorna oroar hon sig för coronavirusets spridning. 

– Mest för mina vuxna barn som bor kvar i Thailand. De har det svårare än jag. Den stora skillnaden för mig är att jag slutat åka buss. Jag tar cykeln till jobbet i stället, säger hon. 

Noi Chankhamrian syr de sista sömmarna på en av dagens skyddsrockar.
Noi Chankhamrian syr de sista sömmarna på en av dagens skyddsrockar. Foto: Anders Hansson

Utöver rena anställningar tar Yalla Trappan emot omkring hundra praktikanter varje år i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad. I projektet får långtidsarbetslösa kvinnor varva praktiskt arbete i någon av kooperativets verksamheter med i utbildning i arbetskultur och branschsvenska

Och så startas det nya projekt. Ett av de senaste är Yallalotsarna, ett uppdrag från förskoleförvaltningen i Malmö stad som går ut på att söka upp familjer vars barn inte är inskrivna i förskolan.

– Det primära är att försöka flirta till sig familjer på öppna förskolor och familjecentraler men även att söka upp dem i deras hem och förklara vikten av att gå i förskolan och hjälpa till med inskrivning, säger Braem Sager, samordnare. 

Med covid-19 har Yalla Trappans familjelotsar fått en delvis ny målgrupp: familjer som håller sina barn hemma av rädsla för smittspridning. 

– Problemet är stort, framför allt bland många utländska familjer. Många tittar på nyheter från sina hemländer där det råder fullständig lockdown med stängda förskolor och hela befolkningen i karantän och det skapar oro eftersom de svenska myndigheternas direktiv och rekommendationer skiljer sig åt. 

– Vår uppgifter är att förklara och informera. Att så länge barnen inte har symtom ska de komma till skolan, säger Braem Sager. 

Zeina Doulani, en av kökets handledare.
Zeina Doulani, en av kökets handledare. Foto: Anders Hansson

Zeina Doulani i Yalla Trappans kök, vittnar om att många familjer i hennes kvarter på Rosengård håller sig hemma, att det finns en stor rädsla för virusets framfart. Själv tycker hon att de fyra första veckorna under coronakrisen var svårast. 

– Då städade jag extra noga varje dag och satt bara hemma. Det känns mycket bättre nu, när vi får jobba igen, säger hon och håller fram ett fång färsk timjan från trädgården. Hon drar in doften och ler lyckligt: 

– Nästan som i Libanon, säger hon.

 

Läs mer:

De sjunger för isolerade äldre

Terapihunden Moltas stöttar sjuka barn

Ön går samman för att hjälpa äldre