Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så samarbetar Sveriges försvar med Nato

01:57. En av världens största flygövningar pågår i norra Sverige - då svarar Ryssland med en "massiv överraskningsinspektion".

Regeringen har bestämt sagt nej till ett Nato-medlemskap. Samtidigt är Sverige så nära Nato det går att komma utan att vara medlem i den västliga försvarsalliansen, hävdar kritiker. Så här ser vårt samarbete ut.

Sveriges försvarsmakt har övat tillsammans med Nato sedan 1990-talet. Men på senare år har Sverige ingått nya avtal med Nato som innebär ett ännu tätare samarbete där man med gemensamma stridskrafter kan operera i Sverige eller på angränsande internationellt territorium.

Inom loppet av några veckor genomförs två stora internationella militärövningar på svensk mark. I norra Sverige pågår Arctic Challenge Exercise (ACE) för fullt där flera Natoländer övar luftangrepp tillsammans med svenska Jas Gripen-plan över tre landsgränser.

Nästa vecka inleds den Natoledda marinövningen Baltops 15. Då kommer amerikanska B52-flygplan ur det strategiska bombflyget att simulera minfällning på svensk mark. Marinsoldater kommer även att öva landsättning från havet mot Ravlunda skjutfält i Skåne med brittiska, amerikanska och polska trupptransportfartyg. Svenska försvaret kommer också att öva ubåtsjakt tillsammans med Nato i samband med den marina jätteövningen.

Trots det täta samarbetet med Nato behöver Sverige inte ställa upp militärt för att skydda andra Natoländer (till exempel Norge eller Danmark) om de angrips. Å andra sidan kan inte Sverige räkna med att få skydd av Nato om vi skulle bli attackerade.

Partnerskap för fred (PFF)

Sverige samarbetar med Nato och OSSE inom ramen för PFF sedan 1994. Syftet är att öka svensk förmåga att delta i internationella fredsfrämjande insatser och samarbetet mellan olika länder. Kritiker menar att PFF är en förstuga till Nato.

Värdlandsavtal

Bara några dagar före valet i september 2014 skrev dåvarande alliansregeringen på det så kallade värdlandsavtalet. Det innebär att Nato med marktrupper får öva i Sverige efter en svensk inbjudan. Natotrupper kan också delta i krig i Sverige om vi ber om det. Sverige ska ge förutsättningar för att ta emot Natoförband, förlägga krigsmaterial och delta i gemensam planering och i allt fler militära övningar.

År 2016 väntas riksdagen besluta om avtalet.

”Guldkort”

Trots att Sverige inte vill bli medlem just nu har Nato gett oss en särskild status, ett så kallat ”guldkort”. Idén kommer från USA och innebär bland annat att Sverige kan vara med och påverka planeringen av Natoövningar och delta i ett utökat underrättelsesamarbete. Men det är i stort sett på Natos villkor.

Nato Response Force

Snabbinsatsstyrkan Nato Response Force byggdes upp efter Rysslands agerande i Ukraina, och består av mark-, sjö-, luft- och specialstyrkor. Sverige bad om att få gå med eftersom NRF ”stärker vårt partnerskap med Nato, bidrar till genomförandet av den svenska försvarsreformen samt möjliggör deltagande i framtida multilaterala militära övningar och insatser vilket stärker vår försvarsförmåga.”, skriver regeringen på hemsidan.

Natomedlemskap

De borgerliga allianspartierna vill att Sverige ska utreda ett Natomedlemskap. Men den rödgröna regeringen har hittills avvisat förslaget. I försvarsuppgörelsen som nyligen slöts mellan regeringen och flera allianspartier ska man utreda de internationella militära samarbeten, däremot inte den militära alliansfriheten.

– Det här är inte en Natoutredning. Det är en bred utredning om hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) när överenskommelsen presenterades.

Samtidigt hävdar många som är kritiska till Nato att Sveriges regeringar (såväl röda som blå) kör ett dubbelspel. Man närmar sig Nato utan att ha svenska folkets stöd, vilket slår mot Sveriges säkerhet och ökar risken att vi dras in i fler konflikter.

NATO

North Atlantic Treaty Organisation, en militär allians som gemensamt ska försvara ett medlemsland om det anfalls av en fiende utanför Nato.

Nato har i dag 28 medlemsstater som tillsammans står för 70 procent av världens militära utgifter, och är därmed världens största militärallians. Samtliga medlemmar förutom USA, Kanada och Turkiet är europeiska stater.

Sverige är inte medlem i Nato men har ett nära samarbete inom ramen för Partnerskap för fred (PFF).

BALTOP

Baltops pågår 5-20 juni och har ett marint fokus. Den leds av Nato och antalet deltagare och länder är fler än tidigare. Syftet är att militära enheter ska träna för att tillsammans kunna skapa stabilitet och säkerheten kring Östersjön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.