Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så satsas det på de äldre

Det är stor skillnad på hur mycket pengar som landets kommuner satsar på vård och omsorg till sina äldsta invånare, enligt en ny sammanställning från Socialstyrelsen. Rikslistan toppas av Sundbyberg och i botten ligger Norrtälje.

– Det här är definitivt en indikation på kommunernas och de lokala politikernas ambitionsnivå för äldrevården, säger Matilda Hansson, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens lista bygger på ett index som utgår från kostnaderna, inte kvaliteten i sig. Om en kommun får 1,0 har den lagt lika stor andel, av kommunens totala kostnader, på vård och omsorg till invånare som är 65 år och äldre som den gruppens andel är av kommunens befolkning. Pengar som går till vård och omsorg som utförs av privata aktörer ingår också.

Norrtäljes resultat för 2012 är 0,6. Det innebär att kommunen lade 40 procent mindre till vård och omsorg för invånare som var 65 år och äldre, sett till hur stor andel dessa invånare utgör av samtliga som bor i kommunen.

Sundbybergs värde var 1,5. Kommunens andel för den här vården och omsorgen var alltså 50 procent högre än hur stor andel som 65-åringar och äldre utgör av samtliga i Sundbyberg.

– Vilket värde en kommun får beror på olika saker. En kommun är kanske generösare än andra med att bevilja hemtjänst eller särskilt boende, säger Matilda Hansson.

Eftersom det är kommunalt självstyre har Socialstyrelsen inte rätt att använda listan till att kritisera vissa kommuner.

– Det här materialet har tagits fram för att kommuner ska kunna se hur de ligger till jämfört med andra kommuner. Vi vill att de ska fundera över hur de använder sina resurser, både de som ligger lågt och de som ligger högt. Är de nöjda med hur det ser ut i dag eller vill de kanske göra förändringar i sitt arbete med vård och omsorg till den här åldersgruppen? Det här borde ju även vara statistik som är intressant för allmänheten, här får invånarna tydligt veta hur deras politiker valt att prioritera olika områden, säger Matilda Hansson.

Hemsjukvårdens ansvar varierar mellan kommuner och Socialstyrelsen lista tar inte hänsyn till om hemsjukvårdens kostnader ligger på det lokala landstinget eller kommunen.

– Skulle vi även ta med det i vår sammanställning skulle resultatet möjligen påverkas något, men det skulle inte bli några dramatiska förändringar, säger Matilda Hansson.

Socialstyrelsen ska vässa sina granskningslistor. Nästa år kommer för första gången en jämförelse som synar hur bra kommunerna är på att ge de äldre ekonomisk och social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktivt deltagande i samhällslivet som är målen i socialtjänstlagen.

Vård och omsorg av 65-åringar och äldre

Socialstyrelsen har även listat hur stor andel av kommunens kostnader som går till vård och omsorg av 65-åringar och äldre, utan att ta hänsyn till hur stor den gruppen är av befolkningen.

Högst på den listan ligger Ragunda i Jämtland.

Förra året gick 36 procent av den kommunens totala kostnad till vård och omsorg av äldre.
Andra kommuner som ligger högt finns i Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten.
I den andra änden av den här listan ligger tre kommuner i Stockholmsregionen, Upplands-Bro, Botkyrka och Nykvarn.

I samtliga gick 11 procent av kommunens kostnader förra året till vård och omsorg av äldre.

Topplistan

1. Sundbyberg 1,5
2.  Solna 1,4
3. Stockholm 1,4
4. Kiruna 1,3
5. Ragunda 1,3
6. Lund 1,3
7. Lidingö 1,2
8. Malå 1,2
9. Åre 1,2
10. Gällivare 1,2

Bottenlistan

1. Norrtälje 0,6
2. Valdemarsvik 0,7
3. Upplands-Bro 0,7
4. Staffanstorp 0,7
5. Nykvarn 0,7
6. Emmaboda 0,7
7. Flen 0,7
8. Tyresö 0,8
9. Sigtuna 0,8
10. Håbo 0,8

Fakta.

Listorna baseras på hur mycket pengar kommuner lägger på vård och omsorg för 65-åringar och äldre. Det är ett index över hur stor del den vården och omsorgen är av kommunens totala kostnader, relaterat till den åldersgruppens andel i kommunen.

1,0 betyder att andelarna är lika stora.

Källa: Socialstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.