Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så ska du göra om ditt barn vägrar äta

Foto: Alamy

För att få matvägrande barn att äta igen fungerar varken mutor eller hot, säger experterna.​ ”Det viktiga är att matbordet inte blir ett ställe som barnet är rädd för”, säger dietisten Sara Ask.

Föräldrar vet hur viktigt det är att deras barn äter och växer. Därför kan det leda till många frustrerade timmar vid köksbordet när ett barn plötsligt inte vill äta. Men enligt barndietisten Sara Ask är barnets beteende ofta orsakat av ett flera tusen år gammalt arv, som hållit generationer av barn vid liv.

– Förr i tiden var det farligt om barn åt vad som helst som de kom över. Därför var det viktigt att de åt sig mätta på sådant som de själva ätit tidigare, eller som de sett andra äta, säger hon.

Beteendet grundar sig i neofobi, rädsla för nya saker, och har observerats hos flera andra djurarter. Det evolutionära arvet innebär att barn ofta blir mer skeptiska till nya typer av mat när de är runt 18 månader gamla.

– Det handlar om att barnet börjar bli så pass gammalt att det tar större ansvar för sitt eget ätande än när det ammas eller matas. Om man inte känner till det kan man bli tokig om ens barn plötsligt bara vill äta en och samma sak, säger Sara Ask.

• Läs mer: Så får du ditt barn att sova

Barnets ovilja mot främmande mat går i arv från föräldrarna, enligt Sara Ask beror närmare 80 procent av neofobin på genetiska faktorer. Men det kan finnas andra skäl till att barn inte äter. Det säger Kajsa Lamm, författare och logoped som är specialiserad på barn med ätsvårigheter.

– Om barnet blir utsatt för fysiska påfrestningar så kan det fungera som en utlösande faktor för ätsvårigheter. Det kan bero på till exempel en RS-virusinfektion eller en helt vanlig förkylning som gör att barnet inte vill äta. Även om barnet tillfrisknar kan ätsvårigheterna bli kvar, säger Kajsa Lamm.

Föräldrar kan känna sig stressade över att deras barn ska äta mycket, nyttigt och varierat. Men enligt experterna kan den oron i sig bidra till att stärka ett mönster där barnet inte vill äta.

– Barnet märker att föräldrarna tycker att det är viktigt med mat, och att det därför är effektivt att krångla med det. Studier visar att barn föredrar negativ uppmärksamhet framför ingen uppmärksamhet alls. Så att kasta mat i golvet och få en reaktion från föräldrarna kan i sig bli en bekräftelse på att det beteendet fungerar, säger Sara Ask.

Foto: TTFoto: TT

Hon tycker därför att man som förälder ska försöka ha en tillbakalutad hållning vid middagsbordet, och inte fokusera så mycket på vad barnet äter eller har för sig.

– Om måltiden är jobbig bör man inte sitta längre än 20 minuter. Det viktiga är att matbordet inte blir ett ställe som barnet är rädd för. Det ska vara så kravlöst som möjligt.

Även Kajsa Lamm håller med men säger att det kan vara ett svårt råd att leva efter.

– Det är helt omöjligt för en förälder att utstråla lugn om man går runt och oroar sig för att barnet inte växer. Därför måste man ta hjälp om det behövs. Det är sjukvårdens uppgift att hålla koll på vikt och längd, det ska man inte gå runt och väga och mäta hemma, säger hon,

Det kan även vara så att barnet egentligen har ätit mer än vad föräldrarna tror. Ofta, säger Sara Ask, är lösningen att föräldrarna har tilltro till barnets egna hunger- och mättnadssignaler.

– De flesta barn äter när de är hungriga. Många föräldrar tänker inte på att barnet kanske fått ett stort mellanmål eller druckit mycket mättande välling, och därför inte är hungrigt när familjen sätter sig för att äta. Det brukar vara lagom med två, tre timmar mellan målen, säger hon.

Barnet märker att föräldrarna tycker att det är viktigt med mat, och att det därför är effektivt att krångla med det. 

Kajsa Lamm säger att det är viktigt med tydliga ramar runt måltiderna. Det ska ske på rimliga tider och det ska vara lugnt när det är dags för att äta. Ny mat ska introduceras långsamt, så att barnet har en chans att vänja sig. Det är bara kontraproduktivt att försöka tvinga eller hota barnet att äta något det inte vill. Barn som är skeptiska till nya maträtter behöver inte äta allt som ställs fram på bordet. Men både Kajsa Lamm och Sara Ask tycker att det är viktigt att barn och föräldrar äter tillsammans, av i huvudsak samma mat.

– Föräldrar ska föregå med gott exempel och visa att den nya maten är god. Men det ska alltid finnas något på bordet som barnet redan gillar och kan äta sig mätt på. Många maträtter kan serveras som tacos, i många små skålar där de själva får välja vad de vill äta, säger Sara Ask.

Ska man muta med efterrätt om barnet inte vill äta?

– Nej, det är en vansklig väg att gå, även om det är lätt att hamna där. Det innebär bara att intresset för maten minskar, medan intresset för glassen ökar. Då är det bättre att låta barnet närma sig maten på egen hand. Men det är ingen quick fix, utan ett förhållningssätt man får hålla sig till i flera år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.