Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-goteborgs-gymnasieelever-fa-sin-skolmat-medan-coronakrisen-pagar/

SVERIGE

Så ska Göteborgs gymnasieelever få sin skolmat – ”Fått signaler om de som går hungriga”

Helene Odenjung, Liberalerna, och Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraterna, under fredagens presskonferens i Stadshuset i Göteborg.
Foto: Lars Näslund

I Göteborgs stad har Alliansen och Socialdemokraterna  enats om att kommunens gymnasieelever ska få hämta skollunch på de öppna grundskolorna medan coronakrisen pågår.

– Vi väljer den här lösningen framför modellen att hämta matlådor på restauranger för att vi har lyssnat på Folkhälsomyndigheten om att begränsa resandet kollektivt så mycket som möjligt, säger skolkommunalrådet Helene Odenjung, Liberalerna

Göteborgs Stad driver tolv olika gymnasieskolor. Totalt finns i kommunen 51 gymnasier med sammantaget 23.000 elever.

På fredagen höll Helene Odenjung och Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraterna, gemensam presskonferens för att ”presentera förslag med anledning av utebliven skolmat”.

I inbjudan beskrev man bakgrunden: ”Samtliga Göteborgs Stads gymnasieskolor är sedan den 18 mars nedstängda för att minska smittspridningen. Det innebär att undervisningen sker på distans och elevernas skollunch uteblir, med de konsekvenser det medför för hushållens ekonomi och elevernas hälsa. Alliansen och Socialdemokraterna har genom coronauppgörelsen enats om ett förslag för att hantera situationen”.

I ett antal kommuner har gymnasieeleverna fått pengar för att själva kunna köpa sin lunch på stan. I Kalmars, Borås och Alingsås fall handlar det om 75 kronor per elev och skoldag och tanken är att samtidigt kunna stötta en utsatt restaurangbransch.

Göteborg väljer en annan väg.

Från och med efter påsk ska gymnasieeleverna kunna hämta sin lunch på vissa angivna skolor.

Skolkommunalråden Helene Odenjung och Viktoria Tryggvadottir Rolka.
Foto: Lars Näslund

Helene Odenjung (L) säger att eleverna ska hämta maten från skolor i närheten av var de bor. Enligt Odenjung fanns det förslag från andra partier om att ungdomarna i stället skulle hämta ut maten från restauranger.

– Vi övervägde den varianten också men valde aletrantivet med hämtning i skolmatsal med hänsyn till de resedirektiv som Folkhälsomyndigheten gett, säger hon.

– Visst kan man se restaurangidén som lysande, men kanske är det mer vi vuxna som har möjlighet som ska göra vad vi kan för att stötta restaurangerna.

En snabb uppskattning säger att det hade kunnat kosta Göteborg runt 80 miljoner att använda restauranglösningen. Blev det en kostnadsfråga?

– Givetvis hade det kostat en hel del, men vårt beslut bygger på de direktiv Folkhälsomyndigheten preciserat de senaste dagarna.

Samma typ av upplägg finns redan i Malmö.

– Vi har fått signaler om elever som går hemma hungriga, därför känns det mycket bra att vi kan erbjuda detta, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

– Vi vet också att det finns en hel del familjer där man har det socialt svårt att få det att fungera väl med maten, och det kan bli väl ensidig mat.

När det gäller gymnasieskolorna samverkar Göteborg normalt med tolv andra kommuner i regionen, elever som bor i alla dessa 13 kommuner kan fritt välja gymnasium. Men inte när det gäller luncherna under Coronakrisen. Det säger Helene Odenjung till DN.

– Vi har valt att hålla oss till befolkningsansvaret, så detta med luncherna gäller de elever som är hemmahörande i Göteborgs kommun.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt