Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så ska Säkerhetspolisen skydda valet

Inhemsk extremism, utsatta områden, påverkansoperationer och förtroendevaldas säkerhet och trygghet – fyra faktorer som kommer att påverka årets val.

– Men vi har ett robust valsystem, vi bedömer att vi får ett korrekt valresultat, säger Susanna Trehörning, Säkerhetspolisens kommenderingschef. 

 

VAL 2018

Under en presskonferens på onsdagsförmiddagen berättade Polisen och Säkerhetspolisen om hur man nu förbereder sig inför de utmaningar som valåret 2018 erbjuder.

Det övergripandet målet är att inför och under valrörelsen skydda valet och de 40.000 förtroendevalda – samtidigt som man ska säkerställa att grundlagens intentioner kring mötes- demonstrations- och och yttrandefriheten uppfylls.

I det sistnämnda ingår att hantera frågan om tillstånd för demonstrationer – en fråga som under flera år aktualiserats i samband med att typiskt sett antidemokratiska organisationer så som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen sökt och fått tillstånd vid flera tillfällen.

Inför valåret har NMR redan inkommit med tre tillståndsansökningar; de vill demonstrera i Boden och Ludvika den 1 maj samt på Gotland under Almedalsveckan.

Och tillstånd kommer de att få:

– Grundlagen är mycket tydligt. Det krävs oerhört mycket för att vi ska kunna inskränka de grundläggande demonstrations- och yttrandefriheterna, konstaterar Martin Valfridsson, polisens rättschef.

 

Stefan Hector, polisens kommenderingschef, Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef och Martin Valfridsson rättschef på polisen under pressträffen.
Stefan Hector, polisens kommenderingschef, Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef och Martin Valfridsson rättschef på polisen under pressträffen.

Demonstrationstillstånd kan bara nekas då polisen kan befara upploppsliknande situationer där det föreligger fara för enskildas liv. Extremt omfattande trafikstörningar kan också ligga till grund för ett nej.

– Men vi talar om väldigt allvarliga situationer. Demonstrationsrätten har ett oerhört stark skydd och polisen har långtgående skyldigheter att säkerställa att de kan ske, konstaterar Martin Valfridsson.

Rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt är så stark att även om en person inte söker tillstånd så har den rätt att genomföra en demonstration. Den som står som arrangör för en otillåten demonstration kan dock dömas till böter eller fängelse i sex månader.

– Vi kan förena ett tillstånd med villkor, som att till exempel demonstranterna inte får färdas eller gå utan stå stila. Men det är de inskränkningar vi kan göra, säger Martin Valfridsson.

Den gemensamma lägesbilden inför valåret utgår ifrån fyra faktorer som man tror kommer att påverka valet,  inhemsk terrorism, situationen i utsatta områden, påverksansoperationer och förtroendevald säkerhet och trygghet.

– Men vi har ett robust valsystem, vi räknar rösterna manuellt och vår bedömning att vi kommer att få ett korrekt valresultat, säger Susanna Trehörning som dock underströk att man är medveten om att det skett flera påverkansförsök runt om i världen.

– Kvinnor och meningsmotståndare har hindrats att rösta på flera orter, vid flera tillfällen. Vi kommer lägga särskilda resurser på att skydda valprocessen i de områdena.

Vad gäller situationen i de utsatta förorterna har man, enligt Stefan Hector, polisens kommenderingschef, "noterat" att det i tidigare val skett påverkansförsök:

– Kvinnor och meningsmotståndare har hindrats att rösta på flera orter, vid flera tillfällen. Vi kommer lägga särskilda resurser på att skydda valprocessen i de områden från vilka vi fått den typen av underrättelseinformation, säger han.

Några detaljer i övrigt kan han inte gå inte på, just för att det handlar om underrättelseinformation.

Såväl polisen som säkerhetspolisen gör bedömningen att eventuella påverkansoperationer inte kommer utgöra någon potentiell fara i Sverige  – man är inte oroliga för att valrörelsen inte ska kunna bedrivas på ett säkert sätt.

Vad gäller sociala medier – som gör att människor på gott och ont kommer närmare varandra – till exempel kan förtroendevalda nås i princip 24 timmar om dygnet så bedömer man att då medvetenheten i dag är stor om hur till exempel  falska nyheter sprids.

När det gäller de eventuella hot och påverkansförsök gentemot förtroendevalda satsar man i första hand på "hjälp-till-självhjälp" genom att bland ha spridit 15.000 exemplar av boken "Personlig säkerhet" där Säkerhetspolisen ger råd hur man bör agera i olika situationer.

– Vi kommer också att uppmana förtroendevalda att polisanmäla hot som riktas mot dem. Vi har avdelat särskilda utredningsgrupper för att gå till botten med den typen av hot och påverkansförsök, säger Stefan Hector.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.