Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så ska tusentals flyktingar utvisas ur Sverige

22.000 flyktingar som har fått avslag på sina asylansökningar har försvunnit eller vägrar lämna Sverige.

Nu ska regeringen få dem att lämna landet så fort som möjligt.

Politiska påtryckningar, nya återvändaravtal med Afghanistan och andra länder samt en kraftsamling i flera myndigheter är planen.

Hittills i år har Migrationsverket överlämnat 10.376 ärenden till polisen med asylsökande som ska avvisas från Sverige. Totalt har polisen 22.000 fall med personer som med tvång ska fås att lämna Sverige. Regeringens högsta prioritet är nu att få dem att lämna landet så fort det går.

– Vi i politiken måste göra mer för att få återanvändaravtal på plats, dels genom EU via Frontex, dels genom att Sverige sluter egna avtal med länder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Just nu pågår förhandlingar med Afghanistan om ett återvändaravtal. Inför den afghanske presidenten Ashraf Ghanis besök i Sverige i morgon, fredag, har afghanska ambassaden lämnat in ett förslag på avtal till regeringen. Men enligt uppgifter till DN kommer det inte att godkännas, utan ses snarare som en utgångspunkt för kommande förhandlingar.

Anders Ygeman är själv inte involverad i förhandlingarna och vill därför inte kommentera avtalet. Men han säger att regeringen har goda förhoppningar om att på sikt nå en överenskommelse. Ministern har däremot personligen engagerat sig när det gäller en rad andra länder.

– Ibland kan det behövas diplomatiska samtal och påtryckningar på länder. Där har jag engagerat mig genom att prata med Tunisiens utrikesminister när han var här, jag har samtalat med Algeriets ambassadör här i Sverige och jag försöker få till stånd ett möte med Marockos representant i Sverige – men det har varit lite svårt, säger han.

En åtgärd som både polisen och regeringen tittar på är att stationera poliser som sambandsmän i ett antal länder där byråkratin kan vara ett hinder för att skicka tillbaka personer.

– I princip alla andra EU-länder arbetar på det sättet, säger Patrik Engström, gränspolischef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Vid sidan om politiska påtryckningar har även polisen och Kriminalvården fullt upp med förberedelser.

Polisen i region syd rekryterar nu fler poliser och siktar på att fördubbla styrkan inom gränspolisen som arbetar med avvisningar. För närvarande tar gränskontrollerna nästan alla resurser som finns. När nysatsningen är fullt ut genomförd ska 150 poliser i regionen arbeta enbart med avvisningsärenden.

– Vi skapar fler rörliga kontrollgrupper och vi bygger på med fler utredare. Det betyder att vi både jobbar ute på plats för att hitta de här individerna och jobbar strukturerat med utredningar så att vi verkligen når en verkställighet, säger Jarl Holmström operativ chef för polisen i region syd.

Enligt Holmström har polisen redan märkt av en ökning av antalet ärenden.

– Vi trodde inför 2015 att vi skulle verkställa 650 personer men nu med det här ökade trycket har vi i region syd verkställt 992 personer. Det är en rejäl ökning, säger han.

Enligt Patrik Engström på Noa kommer polisen också att se över hur de kan arbetare effektivare. Ett förslag som diskuteras är att låta en polis vara med när Migrationsverket meddelar avslag på asylansökan.

– Då kan polisen påbörja sin utredning och göra en bedömning om det behövs tvångsmedel redan från början, säger Patrik Engström.

I dag kan det gå månader från att beslut tas till det att polisen får ärendet på sitt bord.

– Då händer det ingenting och det skapar ett falsk hopp. Ju tidigare vi kommer in i bilden desto mindre är risken att personen avviker, säger Patrik Engström.

Inrikesminister Anders Ygeman poängterar att tvångsavvisningar också är viktigt för att få frivilliga återvändanden att öka.

– Det är klart att det är svårare att motivera till frivilligt återvändande om man vet att det är näst intill omöjligt att få till ett avvisande med tvång, säger han.

När polisen har gjort sitt i ett avvisningsärende tar oftast Kriminalvårdens transporttjänst över. De ansvarar för transporten utomlands. Även de ska nu inleda en rekryteringsprocess.

– Vi kommer gå ut med annonser i slutet på veckan eller nästa vecka, säger Johan Mellbring, chef för nationella transportenheten.

Inför 2016 hade enheten en prognos på 3 500 ärenden, en ökning med 600 fall. Den beräkningen är nu helt överspelad, tror Mellbring.

– Vi får vara beredd på en betydligt större ökning än så. Det vi har sagt är att vi ska klara en 30- till 40- procentig ökning.

Ewa Stenberg: En hel höst mellan ord och handling

Foto: Fridolin och Löfven. Foto: Alexander Mahmoud

Ända sedan i somras har statsminister Stefan Löfven (S) talat om att asylsökande som får avslag måste återvända hem. Men nästan ingenting har hänt, förrän nu. I början av hösten var frågan för politiskt känslig och polisen har inte förmått agera.

 

Pinsamt!

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) rappar ordet i en video som gruppen Partiet släppte för ett halvår sedan. Refrängen lyder: ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal.”

Förra veckan var språkröret i stället en av arkitekterna bakom en åtstramning av flyktingpolitiken som han själv troligen skulle ha kallat drakonisk när han spelade in den där videon. Inte ens ensamkommande barn får förenas med sina föräldrar i Sverige framöver och människor utan papper släpps inte över bron.

Regeringen kunde skönja flyktingkrisen redan i augusti, men det dröjde länge innan den gjorde något.

I sitt sommartal adresserade statsministern den oro som fanns: ”Vi ska ha en reglerad invandring, där rätten till asyl prövas och respekteras. Där de som får avslag får återvända, men de som beviljas asyl får ett värdigt mottagande.”

Det var en signal till de egna, oroliga väljarna som vacklat mellan SD och S. Till en början var det ett mycket kontroversiellt budskap i förhållande till Miljöpartiet. En partner som rappar med i ”ingen människa är illegal” vill inte gärna se nya omfattande polisiära projekt för att leta upp och avvisa papperslösa, det som kallas inre utlänningskontroller på polisspråk.

Antalet sådana genomförda av polisen var rekordlågt i augusti och september jämfört med de tidigare fem åren, enligt polisens statistik.

Nästan ingenting hände. Polisen har gått på knäna och inte förmått. Den stora omorganisationen som genomförs har förvärrat läget.

Polisen skulle ha kunnat hejda personer som inte har tillstånd att vara i Sverige från att resa in, genom att tidigare ha upprättat gränskontroller. Enligt gränspolisen reste det in lika många som inte sökte asyl som det reste in asylsökande, innan gränskontrollerna infördes den 12 november. En del av dem åkte vidare till Norge och Finland, men långt ifrån alla. Nu är de svåra för polisen att hitta.

Hade regeringen stärkt mottagningssystemet redan under sensommaren och sett till att göra som statsministern sade och avvisa asylsökande som fått avslag, så hade trycket blivit mindre under senhösten. Tusentals personer som fått avslag på sina asylansökningar bor nu kvar på Migrationsverkets boenden. Hade dessa personer återvänt hem hade färre behövt sova i tält, sporthallar och på gatorna.

Nu återstår att se om regeringen kan få ned antalet personer som söker skydd till en nivå som myndigheterna klarar av att ta emot. Oavsett vilket behöver Sverige förbättra mottagandet och integrationen och se till att de som får avslag på asylansökan lämnar landet. För människor kommer inte att sluta söka asyl i Sverige så länge som regering och riksdag beaktar asylrätten och låter bli att befästa den svenska gränsen.

Ewa Stenberg
ewa.stenberg@dn.se

Fakta. Planen i korthet

• Regeringen förhandlar med flera länder om avtal för att ta emot utvisade flyktingar.

• Poliser ska vara med redan när den asylsökande får sitt avslagsbeslut av Migrationsverket, samt ska stationeras i mottagarländer som sambandsmän för att underlätta byråkratiska procedurer.

• Polisen i region syd fördubblar antalet personer som arbetar med avvisningar och kriminalvårdens transporttjänst nyrekryterar för att klara av transporter ut ur landet.

Mer om flyktingmottagandet

• Tvingande flyktinglag läggs fram
Över 20.000 flyktingar med uppehållstillstånd kan nästa år fördelas på kommuner enligt den tvingande lag som nu föreslås.
Regeringen vill också att nyanlända elever ska spridas på fler skolor.

• Statsminister Löfven pressas om flyktingåtgärder
Under statsministerns frågestund i riksdagen kräver flera partiledare besked av Stefan Löfven om när fler åtgärder kan komma för att färre ska söka asyl i Sverige och för att integrationen av dem som kommit ska gå bättre.

• Liberalerna säger nej till del av flyktingförslag
Liberalerna (L) ställer sig bakom regeringens förslag om id-kontroller på tåg och bussar. Men partiet säger nej till restriktionerna för familjeåterförening.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.