Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-utvisningar-av-kompetent-arbetskraft-stoppas/

Svensk politik

Så ska reglerna skärpas för arbetskraftsinvandring

Bild 1 av 2 Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 2 Jutitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen och samarbetspartierna vill ändra kraven för arbetskraftsinvandring. Men Moderaterna anser att förändringarna är otillräckliga. 

– Det här är en halvmesyr med motstridiga punkter, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Regeringen kommer under torsdagen att besluta om nya direktiv för en utredning om arbetskraftsinvandringen. Det handlar dels om skärpta krav men också om åtgärder för att underlätta för arbetskraftsinvandrare att komma till Sverige.

Bakgrunden är att antalet arbetskraftsinvandrare har ökat stadigt de senaste åren - både högkvalificerad arbetskraft och människor som kommit hit för att utföra enklare arbetsuppgifter.

– Från vår utgångspunkt är det viktigt att vi rensar upp bland det fusk och fiffel och organiserad kriminalitet som har kommit att förknippas med arbetskraftsinvandringen, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 

Regeringens direktiv bygger på en överenskommelse med Centern och Liberalerna och innehåller bland annat att det kan införas försörjningskrav för den som kommer hit och arbetar.

Ewa Stenberg: V förhandlar invandring med M medan SD väntar i kulissen

Enligt dagens regler måste en arbetskraftsinvandrare tjäna minst 13.000 kronor i månaden. Personen får ta med sig anhöriga till Sverige men det finns inget krav på försörjning för den medföljande. Den nya utredningen ska nu ta ställning till om det ska införas ett försörjningskrav. 

En fråga som det sannolikt väntar strid om är så kallade spårbyten, det vill säga att asylsökande som fått avslag istället kan ansöka om arbetstillstånd. Den nya utredningen ska ta ställning till om spårbyte bör underlättas i vissa avseenden.

Så sent som i måndags lade Moderaterna fram ett tolvpunktsprogram med förslag på skärpningar av arbetskraftsinvandringen och är kritiska till de nya direktiven. M anser att de nuvarande reglerna kring arbetskraftsinvandring är alltför generösa och vill till exempel begränsa möjligheterna till så kallade spårbyten. 

– Det här är en halvmesyr med motstridiga punkter. Det pekar på kärnan i problemet med Januariöverenskommelsen när man kompromissar så mycket att det till slut blir en produkt som ingen egentligen vill ha, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson. 

– Regeringen säger att man vill stoppa fusk, men å andra sidan vill man göra det enklare med spårbyten. Vi moderater vill stoppa det helt, fortsätter hon.

Maria Malmer Stenergard tycker att regeringens direktiv är alltför allmänna och att en utredning riskerar att försena en process som borde inledas nu.

– Det har vi inte tid till. Det handlar om år innan vi kommer att se några skarpa förslag, säger hon.

Justitieminister Morgan Johansson avfärdar Moderaternas kritik.

– Vi tar hand om så gott som alla punkter på Moderaternas lista. Det blir också parodiskt eftersom det var Moderaterna som drev igenom det här systemet för tio år sedan. Det här är deras stora reform på migrationssidan som har blivit så dålig i den meningen att den bjuder in till fusk och fiffel. Nu står Moderaterna och kräver att vi ska riva upp deras reform och det gör vi gärna, åtminstone i de delar som bjuder in till fusk och fiffel, säger Morgan Johansson.

Moderaterna är även skeptiska till att regeringen på allvar kommer att ta tag i problemet med så kallade kompetensutvisningar. De senaste åren har en rad uppmärksammade fall av utvisningar skett på grund av misstag som gjorts av arbetsgivarna.

Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato utgår dock från att den kommande utredningen ska hitta en lösning.

– Du ska inte behöva lämna landet om arbetsgivaren har begått ett misstag. Det innebär att Sverige går miste om väldigt mycket kompetens. Vi menar att arbetskraftsinvandringen är helt avgörande för svensk ekonomi, säger Jonny Cato. 

Flera av punkterna i utredningen ska redovisas i ett delbetänkande till den 1 februari 2021, och utredningens slutbetänkande ska vara klart den 1 november 2021.