Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så skriver du en deckare i sommar

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sören Bondeson, 58, författare och skrivcoach, ger dig fem tips på hur du inleder arbetet med att skriva en kriminalroman. ”Jag brukar jag säga att det måste vara en döing innan sidan tre.”

– Du ska försöka skriva lite varje dag. Om du planerar din tid och försöker skriva en sida om dagen så har du fått ihop 365 sidor på ett år.

Sören Bondeson har skrivit boken ”Konsten att döda – så skriver du en kriminalroman”. Den bygger bland annat på de erfarenheter han gjort när han genom ett studieförbund i Stockholm hållit i skrivkurser för aspirerande deckarförfattare. För några av dem har författardrömmen slagit in. De har inte bara fått sina manus utgivna av stora förlag, de har också blivit bästsäljande författare, och fått sina romaner översatta till en mängd språk. Ibland har böckerna också filmatiserats. Jens Lapidus, Denise Rudberg och Åsa Larsson har alla undervisats i litterär gestaltning av Sören Bondeson. 

När det är varmt och soligt utomhus krävs det disciplin för att sitta kvar vid sitt manus och skriva. 

– Man får hitta på knep för att sitta där. Stäng dörren och tänk att du har de där timmarna för dig själv. Att det är din paus från världen och tid som gör dig gladare, säger Sören Bondeson.

Innan du börjar skriva är det viktigt att du planerar din berättelse. Det kan vara bra att skriva ett synopsis för att veta vart berättelsen är på väg.

– Alla har olika tekniker för hur man skriver det. På min kurs använde sig Jens Lapidus av (kalkylprogrammet) Excel och Åsa Larsson skrev på tapetrullar för att få fram berättelsen. Jag själv gör kompendier med scener som jag kan gå tillbaka till, säger han.

Om man behöver vägledning eller känner att man vill bli bättre på att skriva kan man läsa böcker av andra författare eller gå en kurs i skrivande. Sören Bondeson har undervisat litterär gestaltning i mer än 20 år och han tycker att det är ett bra sätt att komma igång med boken.

– Både Åsa Larsson och Jens Lapidus började skriva sina första böcker på min kurs, säger han.

Visste du redan under kursen att de skulle bli framgångsrika?

– Nej, det vet man aldrig. De var talangfulla, men många är talangfulla på 20 sidor, det krävs 200 sidor till, säger han.

Sören Bondesons bästa tips för att börja skriva deckarromanen i sommar är att på allvar ta sig tid för att skriva.

– Försök verkligen att boka in tider. Om det är under semestern så kan du leka kontor på förmiddagen och semester på eftermiddagen, säger han.

Läs även:

Kristina Ohlssons tio bästa skrivtips

”Ta varje refusering som en uppmaning att fortsätta skriva”

Sören Bondesons knep för att fortsätta

Sören Bondesons knep för att fortsätta skriva när du kommit i gång:

1. Sammanfatta

– Skriv en liten sammanfattning om var du kommit i berättelsen och bli inspirerad av det

2. Lämna kvar

– Lämna lite av det du ska skriva så att du lättare kan komma i gång dagen efter.

3. Läs

– Läs igenom runt tre sidor och försök förbättra texten.

4. Utveckla

– Arbeta med karaktärerna eller berättelsen och spåna en stund.

Tips för att komma i gång med boken:1.

Tips för att komma i gång med boken:

1. Planera din berättelse

– Börja med att skriva runt 20 sidor. Sedan måste du planera och tänka ut en berättelse. Tänk ut ungefär vad som ska hända och ha en linje att gå efter, men tänk inte ut allt. Se det som en karta och när du kommer tillbaka så kan du utveckla och utforska berättelsen.

2. Utforma huvudpersonerna

– Man ska tänka på att det är huvudpersonen eller huvudpersonerna som styr berättelsen. Det är viktigt att de blir levande. Ge dem drömmar, en bakgrund och kom ihåg att personen vill något. Tänk på att det är ungefär som att träffa en riktig människa. Åsa Larsson och Håkan Nesser har bra dynamiska huvudpersoner som inte blir tråkiga.

3. Glöm inte miljön

– Ha med miljöbeskrivningar. De flesta gör felet att ha alldeles för lite miljö i början. Man behöver inte skriva hur utförligt som helst, men man måste komma ihåg att miljön skapar bilder hos läsaren. Fundera på om du själv vill ha en film utan bild. Miljön skapar stämning och närvaro hos läsaren. Harry Martinsson har bra miljöer.

4. Sätt i gång

– Börja skriv och var glad i att det är roligt. Man vet oftast inte vad man skriver de första 20 sidorna, utan man går efter impuls och känsla och då är det bra att stanna upp efter ett tag och titta igenom det man har gjort.

5. Ta dig tid

– Sluta upp med att lägga så mycket tid på sociala medier och se till att lösgöra tid från din vardag. De flesta som börjar skriva har ett arbete eller en familj vid sidan av och man kanske inte kan skriva varje dag, men kanske kan hitta lite tid, annars tappar man lätt bort sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.