Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Så skyddar du dig mot stölder i hemmet

Lås in dina värdesaker. Det är ett av Stöldskyddsföreningens bästa råd till alla som är oroliga för att bli bestulna i bostaden. ”Tjuven är intresserad av små saker som snabbt går att stoppa i fickan”, säger säkerhetskonsult Tommy Sköld. 

DN har tidigare rapporterat om att antalet stölder från äldre och handikappade i hemmet ökar. Många av brotten är kopplade till hemtjänst eller åldringsvård.

Det finns flera enkla och billiga sätt att skydda sig mot stölder från personer som av olika anledningar har tillträde till ens hem. 

A och O är att hålla sina värdesaker inlåsta. Pengar, smycken och guld kan med fördel förvaras i ett värdeskåp eller förvaringsskåp som går att låsa med nyckel eller kod. Skåpet bör vara fastskruvat så att inte tjuven enkelt kan plocka med sig det från bostaden.

– Det är synd att inte fler personer investerar några tusenlappar i ett bra skåp, säger Tommy Sköld på Stöldskyddsföreningen.

Nyckeln kan du ha i ett snöre runt halsen eller väl gömd i bostaden. Om du inte räknar med att komma ihåg koden kan du skriva ned den på en papperslapp, som du antingen gömmer eller förvarar hos någon du litar på.

Kameraövervakning är ett sätt att hålla koll på vad som pågår i bostaden, men Tommy Sköld tycker att det ofta är att gå till ytterligheter. Att filma i sin egen bostad och trädgård är visserligen fullt lagligt – men dyrt.

– Det kostar ju en slant. Ju högre kvalitet desto dyrare. Kostnad och kvalitet måste vägas till vad syftet är. Ska jag bara få en indikering på att någon rör sig i lägenheten eller räknar jag med att bli överfallen och måste identifiera förövaren?

Stölder från personer som har legitimt tillträde till ens hem är en sak. Det är en annan sak med tjuvar som ringer på dörren och försöker ta sig in. Stöldskyddsföreningen uppmanar allmänheten att inte släppa in främlingar utan att kontrollera deras identiteter. 

– Ha ett bra tittöga i dörren och kommunicera med personerna genom dörren. Be dem visa legitimation. Om du är det minsta osäker be dem lämna telefonnummer till sin uppdragsgivare. Ring sedan och kontrollera att personerna är de som de utgör sig för att vara, säger Tommy Sköld på Stöldskyddsföreningen.

Många tjuvar försöker lura äldre personer genom att säga att de kommer från någon typ av fastighetsservice eller myndighet. Till exempel kan tjuvarna ringa på dörren och påstå att de kommer från vattenbolaget. Sedan ber de om hjälp med att skruva på vattnet i badrummet, medan de söker igenom bostaden i jakt på värdesaker. 

Andra utger sig för att vara vikarier för ens ordinarie hemtjänstpersonal. 

– En bra förebyggande åtgärd är att ha en lista med kontrollfrågor redo. Man kan fråga vilka personerna ersätter och sedan ringa till hemtjänsten och kontrollera att uppgifterna stämmer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.